Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Američki pastor u iranskom zatvoru

Ovih dana se na društvenim mrežama pokrenula kampanja za oslobođenje iransko-američkog pastora Saeeda Abedinija koji se nalazi u zatvoru u Iranu. On je uhićen i zatočen još od ljeta 2012., a 27. siječnja 2013. godine je osuđen na 8 godina zatvora zbog svojih kršćanskih aktivnosti u Iranu početkom 2000. godine.

Abedini je bivši musliman koji se obratio na kršćanstvo u 2000. godini. Kršćanstvo u Iranu je u manjini i samim time ne previše prihvaćeno, dok su obraćeni muslimani posebno progonjeni od strane vlasti. Njima je čak zabranjeno pohađanje javnih kršćanskih crkava, što je dovelo do osnivanja takozvanih “kućnih crkava” gdje se vjernici mogu okupljati zajedno i slaviti Boga.

2002. godine Abedini se oženio sa Naghmeh koja je državljanka SAD-a, a tih godina su Abedinijevi postali vrlo aktivni u pokretu osnivanja “kućnih crkava” u Iranu. To je još bilo vrijeme kada su takve crkve bile tolerirane od strane iranskih vlasti. Kroz taj period Abedini se smatra zaslužnim za osnivanjem oko 100 kućnih crkava u 30 Iranskih gradova koje broje više od 2000 članova. 2005. godine nakon dolaska na vlast Mahmouda Ahmedinejada kućne crkve su postale trn u oku i brzo su bile slomljene od strane Iranskih vlasti, a Abedini se vratio u SAD.

Tijekom njegova prvog povratka u Iran 2009. godine, dok je bio u posjeti obitelji, iranske vlasti su ga uhitile. Prema njegovim tvrdnjama bio je pod prijetnjama smrću dok su ga ispitivali o njegovom obraćenju na kršćanstvo. Na kraju je bio pušten nakon što je potpisao sporazum da će napustiti sve aktivnosti vezane uz kućne crkve u zemlji.

2008. godine Abedini je započeo crkvenu službu u SAD-u, a 2010. godine mu je omogućeno i američko državljanstvo. Nekoliko zadnjih godina Abedini je živio sa svojom obitelji u Idahu gdje je odrasla njegova žena. Par ima dvoje djece i članovi su crkve Calvary Chapel.

U srpnju 2012. godine Abedini je deveti puta otputovao u Iran od 2009. kako bi posjetio obitelj i nastavio rad na osnivanju sirotišta u gradu Rasht. Dok je boravio u Iranu, trupe islamske revolucionalne garde su mu oduzele putovnicu i stavili ga u kućni pritvor. Kasnije je odveden u zatvor Evin.

Početkom studenog 2013. godine Abedini je prebačen iz Teherana u zatvor Rajai Shahr u gradu Karaj u kojem se uglavnom nalaze teški kriminalci, a gdje Abedini proživljava vrlo teške i ponekad životno opasne trenutke.

Kao posljedica učestalog prebijanja u zatvoru Evin Abedini je imao unutarnja krvarenja, a sada mu se vratila bol u trbuhu koja ima veze s njegovim bubrezima. Nakon što su ga preselili u drugi zatvor iranske vlasti mu ne dozvoljavaju uzimanje ključnih lijekova koje su mu prepisali iranski liječnici, a s obzirom na nedostatak osnovne higijene u zatvoru njegovo stanje se pogoršava. Abedini se u takvim nezamislivim uvjetima iz dana u dan suočava sa izravnim prijetnjama njegovu životu.

Interesantna stvar je što je nedavno i administracija predsjednika Obame napustila Abedinija jer je imala priliku pregovarati o njegovom puštanju i oslobođenju. Čak štoviše, SAD su pustile i oslobodile iranskog nuklearnog znanstvenika bez da su išta tražile za uzvrat. Izgleda da je pastor Abedini ostavljen da umre.

Upravo stoga se i poduzima inicijativa za njegovo oslobođenje. Možda nam se čini da ne možemo puno učiniti, no možemo mu svakako dati podršku na način da se molimo za njega.

Više o inicijativi i kampanji, mogućnostima što možete učiniti u znak podrške za Abedinijevo oslobođenje pogledajte na facebook događaju koji možete podijeliti.

beheardproject.com/saeed

(preuzeto s krscanstvo.net/)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher