Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Advent evanđeoskih crkava u Zagrebu, 01. – 02. prosinca 2018.

Zagreb, 01. –  02. prosinca 2018. (IBA) – Udruženi u inicijativu ‘Zajedno za Krista’, petnaest evanđeoskih crkava grada Zagreba odlučilo je ove godine na poseban način zakoračiti u vrijeme Adventa.

Ususret Božiću zajedno su krenuli: Baptističke crkve – Dubrava, Dugo Selo, Malešnica, Zagreb; Evanđeoske pentekostne crkve – Jelenovac, Novi Savez, Novi Zagreb, Radosna vijest, Raskrižje, Stijena spasenja; Crkva Božja u RH, Zagreb; Kristova crkva, Zagreb; IST Grupa ; Kršćanski centar Agape i Transforma.

Nakon pomnog  planiranja, usrdne molitve i predanog volonterskog rada zaživio je vikend program koji se sastojao od tri glavna dijela – program za djecu, zajedničko bogoštovlje i koncert na glavnom zagrebačkom trgu.

Briga za potrebite

Prvi dan programa, u subotu 01. prosinca odvijao se u Velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske „Zvonimir“  a započeo je prijepodnevnim programom za djecu na kojemu se okupilo oko 400 djece i odraslih. U dogovoru s centrom za socijalnu skrb, pozvana su djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i djeca hrvatskih branitelja koja su došla u pratnji roditelja. Svi zajedno su mogli uživati u vedroj atmosferi koju je svojim pjesmama stvorio Frank Bosh i dok su gledali božićnu epizodu popularnog dječjeg serijala Superknjiga. Posebno je oduševljenje izazvalo učenje pjesme Spasenja uz ples kojeg je predvodio robot  Gizmo. Na kraju programa djeci su podijeljeni prikladni slatki pokloni, kape, šalovi i školski pribor.

Zajedništvo unatoč različitosti

U subotu je navečer ista dvorana bila ispunjena ljudima svih generacija, članovima ranije spomenutih zajednica i njihovim prijateljima koji su se odazvali pozivu da zajedno krenu ususret Božiću na ovaj specifičan način. Program je bio ispunjen obiljem duhovne glazbe uz sudjelovanje vrsnih glazbenika i pjevača u  timu za slavljenje, te uz Udruženi zbor koji se pod ravnanjem prof. Petre Horvat okupio posebno za ovu prigodu. Kroz program je vodio Dean Tomić, a promišljanje o stvarnom značenju adventa kao vremena priprave za osobni susret sa živim Kristom koji je puno više od djeteta u jaslicama, iznio je pastor Ivica Horvat. Još dugo nakon završetka službenog dijela programa mogao se čuti razdragani žamor mnoštva koje je uživalo u zajedništvu s onima s kojima ih povezuje ista vjera u Isusa Krista.

Javno svjedočenje vjere

Velika većina onih koji su doživjeli radost susreta u subotu navečer preselila se u nedjelju 02. 12. u večernjim satima na glavni zagrebački trg ispred glavne pozornice Adventa u Zagrebu gdje su im se pridružili mnogobrojni Zagrepčani i njihovi gosti. Prepoznatljiv zvuk entuzijastičnog Scifidelity Orchestra bio je izvanredan okvir za prenošenje poruke nade, mira, radosti i ljubavi po Isusu Kristu koju su kroz pjesme podijelili Danko Tomanić i Udruženi zbor, a kroz scenski prikaz snažno izrazili članovi grupe KC Agape.

Zagrebački je adventski vikend evanđeoskih crkava bio puno više od onoga što se moglo vidjeti i čuti tijekom bilo kojeg programa. Bio je to odaziv poslušnosti Kristovim riječima: „Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tom će svi upoznati da ste moji učenici.“ (Ivan 13,35) Kroz svo vrijeme pripreme i realizacije planiranih sadržaja bilo je obilje prilika za prakticiranje ljubavi i za prepoznavanje Kristovih učenika na djelu.

Svjetlana Mraz 

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher