Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

500 godina protestantizma: putovanje od početka do naših dana

Petstota godišnjica reformacije zaslužuje biti obilježena izdavanjem knjige kakve dosad nije bilo na našim prostorima. Upravo zato je Teološki fakultet Matija Vlačić Ilirik izdao iznimno zanimljivu knjigu pod naslovom 500 godina protestantizma: putovanje od početaka do naših dana.

O knjizi:

Petstota obljetnica reformacije, koja se ove godine obilježava širom svijeta, a osobito u zemljama gdje je protestantizam danas istaknuta ili dominantna konfesija, iznjedrila je obilje vrhunskih publikacija o ovom ključnom povijesnom procesu i njegovim ishodima u različitim geografskim i društvenopolitičkim sredinama. Jedna od najpopularnijih takvih knjiga ovaj je vodič kroz povijest protestantizma, koji nas poziva na putovanje od njegovih početaka u reformaciji pa sve do naših dana.

Na 240 stranica bogato ilustriranih fotografijama i zemljopisnim kartama ona prikazuje protestantizam u njegovim brojnim varijantama, kako teološkim, tako i geografskim, nudeći čitatelju uvid u bogatu tradiciju reformacije i crkava reformacijske baštine. Autorici je pritom uspjelo lako razumljivim jezikom i stilom prenijeti itekako složene teološke koncepte i približiti čitatelju povijesne okolnosti u kojima je reformacija rezultirala čitavim spektrom vjerskih usmjerenja.

Vodeće ličnosti reformacije i kasnijeg protestantizma živopisno se nude čitatelju slikom i riječju, a tijek povijesnih procesa pojašnjen je i tabelarnim kronološkim prikazom. Preporuke za dodatnu literaturu u ovom su izdanju osvježene najnovijim naslovima.

U tom smislu ova knjiga (tvrdi uvez, kvalitetni kunstdruck papir) može biti izvanredan poklon i vrijedna identifikacija pripadnosti širem kršćanskom krugu. Uz njezinu pomoć protestanti se mogu razumljivije predstaviti različitim pojedincima i skupinama u našem društvu, a ujedno i sami ponešto naučiti o svojim duhovnim prethodnicima i bogatoj baštini.

S druge pak strane, svima ostalima ona pruža vrijedan i otvoren uvid u svijet protestantizma, okolnosti njegovog nastanka i razvoja, te ih upoznaje sa svim različitostima i specifičnostima karakterističnima za tu granu velike kršćanske obitelji.

O autorici:

Katharina Kunter docentica je teologije i novovjekovne povijesti na Sveučilištu u Karlsruheu te autorica brojnih znanstvenih članaka i nekoliko knjiga na temu crkvene povijesti 20. stoljeća.

Knjigu se može nabaviti po cijeni od 230 Kn, a narudžbe se mogu izvršiti pozivom na 01 48 28 915 ili slanjem e-maila na izdavastvo@tfmvi.hr

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher