Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Europski baptisti u Lavovu promišljali o pomirenju

Lavov (Ukrajina), 26. – 29. rujna  2018. (IBA) – U zapadnoukrajinskom gradu Lavovu održano je redovito godišnje zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije (EBF) kojemu su prisustvovali predstavnici više od 40 zemalja Europe, Centralne Azije i Bliskog Istoka.

Svečano otvorenje skupštine održano je u Centralnoj baptističkoj crkvi Lavov, velebnom zdanju nekadašnje luteranske crkve iz 1529. Godine. Kroz bogat program dobrodošlice ispreplitala se istančanost klasične glazbe u izvedbi zbora i orkestra s mladenačkim poletom suvremenih pjesama proslavljanja nagovještajući središnju temu ovog skupa.

Pored radnog dijela i zasjedanja različitih odbora i komisija, sudionici konferencije su razmatrali različite aspekte glavne teme konferencije – Pomirenje u Kristu. Govornici – Elijah Brown, glavni tajnik BWA, dugogodišnji aktivist za ljudska prava; Paul Msiza, predsjednik BWA iz Južnoafričke Republike; Dan Buttry, savjetnik za mir i pomirenje pri Savezu američkih baptističkih crkava; Elisey Pronin, pastor crkve iz Luganska, uništene i raseljene za vrijeme nedavnog rata. Vrsni govornici, svatko iz svog specifičnog konteksta i poslanja, a svi utemeljeni na istoj riječi iz 2. Korinćanima 5,18-20, svakodnevno su izazivali prisutne na promišljanje vlastitog iskustva sukoba i pomirenja, prvenstveno potrebe osobnog pomirenja s Bogom, a zatim pomirenja  među pojedincima i narodima. Razmjena iskustava i molitva u malim grupama uvijek je bila sljedeći  korak na putu od promišljanja prema djelovanju.

Kroz program su se izmjenjivala izvješća o djelovanju različitih odjela EBF-a, od misije i evanglizacije, teološkog obrazovanja do ženskog rada i rada s djecom i  mladima. U dijelu programa pod nazivom Priče o tome što Bog radi  sudionici su mogli čuti ohrabrujuća i inspirativna svjedočanstva o Božjem djelovanja kroz braću i sestre u različitim zemljama. Izbor seminara je bio, kako je već uobičajeno na ovakvim konferencijama, veoma aktualan – borba protiv trgovine ljudima, misijsko djelovanje u vrijeme sukoba i praktični koraci suočavanja sa sukobima unutar crkve.

Kao veoma praktičan korak djelovanja  na pomirenju izglasane su dvije rezolucije o veoma aktualnim pitanjima – Rezolucija o vjerskim slobodama u luganskoj i donjeckoj oblasti istočne Ukrajine te Rezolucija o daljnjim izazovima migracije.

Savez baptističkih crkva u RH  na ovom zasjedanju su predstavljali – Toma Magda, predsjednik SBC u RH i ravnatelj Ruke nade; Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH i član EBF Finance Committee; Svjetlana Mraz, članica EBF Nominations Committee i Filip Grujić, dopredsjednik EBF Y&CC i polaznik Transform programa za mlade lidere.

Svjetlana Mraz

(preuzeto s baptist.hr)

Lavovska rezolucija Europske baptističke federacije o vjerskim slobodama u luganskoj i donjeckoj oblasti istočne Ukrajine

Zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije u Lavovu, Ukrajina,  26. – 29. rujna 2018.

Uzima na znanje Rezoluciju Svjetskog saveza baptista o vjerskim slobodama u luganskoj regiji istočne Ukrajine, donesenu na skupštini Svjetskog saveza baptista u Zurichu, u srpnju 2018. godine i preporučuje ju savezima članicama Europske baptističke federacije.

Nadalje:
OSUĐUJE pogoršanje situacije u „Luganskoj narodnoj republici“ (LNR) te u „Donjeckoj narodnoj republici“ (DNR) za sve ljude bez obzira na vjersku opredjeljenost.

STOJI kao europska baptistička zajednica uz našu ukrajinsku braću i sestre dok ustraju u služenju međunarodno raseljenim osobama tih područja te uz crkve tih područja koje se bore održati svoj identitet i vjerske slobode.

OBVEZUJEMO SE kao vođe i članovi EBF-a da ćemo moliti za one na položajima vlasti i da ćemo im govoriti istinu u ljubavi, te da ćemo promovirati slobodu vjere ili vjerovanja za sve u LNR-u i DNR-u.

Lavovska rezolucija Europske baptističke federacije o daljnjim izazovima migracije

Zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije u Lavovu, Ukrajina, 26. – 29. rujna 2018.

POTVRĐUJE „EBF rezoluciju iz Sofije o migrantskoj krizi u Europi i na Bliskom Istoku“ iz 2015. godine.

SHVAĆA kompleksnost situacije kretanja ljudi kroz zemlje Bliskog Istoka i Europe i značajni pritisak na vlade da služe postojećoj populaciji i novim migrantima.

POHVALJUJE one vlade koje su podržale napore i pomagale u ponovnom uspostavljanju lokalnih zajednica u i oko ratnih zona kako bi pomogle ljudima da izgrade svoje živote u svojim matičnim zemljama.

PODSJEĆA, pri svemu tom, na našu kršćansku odgovornost da djelujemo u ljubavi i s pomirenjem (2. Korinćanima 5:18-19) prema migrantima koji žive među nama.

OSUĐUJE širenje netolerancije koja ohrabruje ljude jedne vjerske, nacionalne ili etničke grupe da odbacuje druge što dovodi do većeg straha umjesto do nade.

POTIČE vlade da ne glasaju za zakone koji mogu obeshrabriti ili spriječiti davanje pomoći bilo kojem migrantu u potrebi.

OHRABRUJE kršćane da slijede Isusovu viziju o služenju kada kaže:

I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem.
Luka 13:29

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher