Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Potpisan sporazum o studiju protestantske teologije

Zagreb, 25. listopada 2017. (UNIZG) – U maloj vijećnici Rektorata Sveučilišta u Zagrebu 25. listopada 2017. potpisan je sporazum između Sveučilišta u Zagrebu, Teološkoga fakulteta “Matija Vlačić Ilirik”, Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj i Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Teološkoga fakulteta “Matija Vlačić Ilirik” prof. dr. sc. Vitomir Belaj, u ime Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj biskup Branko Berić i predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH Toma Magda. Svečanom potpisivanju sporazuma nazočili su doc. dr. sc. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnoga centra za protestantsku teologiju “Matija Vlačić Ilirik” i zamjenik prof. dr. sc. Siniša Zrinščak, Željko Mraz, predsjedavajući Senata Teološkog fakulteta “Matija Vlačić Ilirik” i prof. dr. sc. Ante Čović, prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Sporazumom je potvrđeno da Sveučilište u Zagrebu, odnosno njegov Sveučilišni centar za protestantsku teologiju ‘Matija Vlačić Ilirik’, koji je osnovan u siječnju 2017., u potpunosti preuzima izvođenje preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnoga studija protestantske teologije. Studij od 2011. djeluje kao sveučilišni studij čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu, a koordinator izvođenja bio je Teološki fakultet “Matija Vlačić Ilirik”.

Potpisivanjem sporazuma te osnivanjem Sveučilišnoga centra za protestantsku teologiju ‘Matija Vlačić Ilirik’ stvoreni su svi preduvjeti daljnjega razvoja studija protestantske teologije na sveučilišnoj razini u Hrvatskoj. Studij, odnosno Teološki fakultet “Matija Vlačić Ilirik”, osnovali su 1975. godine Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj i Savez baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, a nastava je započela na Dan reformacije 31. listopada 1976.

Sveučilišnim statusom studija protestantske teologije ne osigurava se samo kontinuitet izvođenja studija, već se stvaraju i pretpostavke za znanstveni rad u polju protestantske teologije te s teologijom povezanih drugih humanističkih i društvenih znanosti. Osim toga, Sveučilište u Zagrebu ovime daje svoj nemjerljivi doprinos društvenom razvoju i kulturi dijaloga u Hrvatskoj, vodeći pritom brigu i o potrebama manjinskih religijskih zajednica.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher