Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

40 godina poslije: Povratak u Lausannu

 

Pred desetak smo dana zaključili naš sastanak međunarodnog vodstva, sastanak europskih čelnika, i 40. obljetnice Lausannskog pokreta u Švicarskoj, gdje je održan i prvi međunarodni kongres o evangelizaciji svijeta 1974. godine.

Usred naše molitve i zajedničkog planiranja budućnosti Lausanne, zastali smo kako bi se prisjetiti i zahvalili Bogu za sve ono što je učinjeno u proteklih 40 godina pokreta: pokretanje misije nedosegnutim skupinama ljudi i holističke misije; rađanje stotine mreža i partnerstava oko ključnih pitanja o misiji; geografsko, teološko i generacijsko povezivanje vođa i još mnogo toga.

Dvadesetak sudionika prvog Lausannskog kongresa 1974. pohodilo je proslavu obljetnice u srijedu navečer. Bila nam je čast čuti jedinstvene priče o tome kako ih je Bog doveo na Kongres i načine na koji je Kongres utjecao na njihove živote i službu. Živost i radost s kojom su govorili o Kongresu prenijeli su značaj i uzbuđenje tog povijesnog događaja i nama danas.

Također smo čuli o utjecaju tog kongresa na sam grad Lausannu. Danas se crkve i službenici iz grada jednom mjesečno okupljaju na molitvu, ponovno se povezujući preko vjerskih, etničkih i generacijskih linija.

Europski čelnici iz gotovo 40 zemalja i pridružilo nam se ovog tjedna, usredotočujući se na izazove i napredak evangelizacije na kontinentu. Iako su izazovi brojni i složeni, vođe iz Albanije, Slovenije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja izvijestili su o tome kako Bog aktivno djeluje među mladima, ženama, kroz evangelizacijske sastanke i osnivanje crkava.

Jedan od najmoćnijih i najdirljivijih trenutaka tjedna bio je kad smo imali privilegiju pridružiti se našoj ukrajinskoj i ruskoj braći u molitvi, kad su zajedno kleknuli, moleći Boga da iskoriste ovo vrijeme sukoba kao jedinstvenu priliku za svjedočenje Krista u Ukrajini i Rusiji.

Dok smo razmišljali i zahvaljivali na Božjemu djelu u prošlosti, također smo planirali budućnost. Što će Bog učiniti u idućih 40 godina pokreta? Dobio sam uvid to kada sam se sastao s timom mladih vođa koji su se okupili iz svih krajeva svijeta kako bi planirati sljedeći Skup mladih vođa koji će se održati 2016. godine. Vidjevši ih, naša je nada porasla, ne samo za ovaj događaj, već i za mladi naraštaj diljem svijeta kako bi se zbližili i tako izvršili snažan utjecaj u Božjem poslanju danas i u budućnosti.

Jedan od mlađih vođa rekao je da je najsmisleniji dio ovog tjedna bio sastanak sa svjetskim vođama koji su utjelovili ‘duh Lausanne’ kako su ga zamislili Billy Graham i John Stott – duh poniznosti, prijateljstva i potpune predanosti evangelizaciji svijeta. Važan dio budućnosti pokreta leži u mentorstvu nadolazećih vođa od strane sadašnjih čelnika i prenošenje tog duha.

Još jedan pogled na našu budućnost uključuje inicijativu Misija Kina 2030. Želja je kineskih crkava mobilizirati i do 2030. poslati 20.000 misionara u svijet. Kao dar globalnoj crkvi, kineski kršćani planiraju poslati po jednog misionara za svakog misionara kojeg su tijekom povijesti primili u svojoj zemlji.

Koračamo naprijed s većom jasnoćom, entuzijazmom i jedinstvom. Tijekom proteklih osam mjeseci slušali smo prošle i sadašnje čelnike o njihovim mislima i nadama o budućem utjecaju pokreta, a ja sam imao priliku s okupljenima u Švicarskoj podijeliti njihove misli. Taj je proces rezultirao mnogo jasnijom vizijom tko je, što čini i zašto postoji Lausannski pokret, i radujem se što ću tijekom nadolazećeg ljeta moći s vama podijeliti više detalja.

Puno je toga na čemu smo zahvalni i mnogo toga što od budućnosti očekujemo!

Ponavljamo proglas s Kongresa iz 1974. godine: ‘Čuj, o zemljo, njegov glas!’ Kao i pred 40 godina tako se i danas obvezujemo na suradnju na globalnoj razini za efikasno širenje Radosne vijesti o Isusu Kristu svim narodima.

Dok sva zemlja ne čuje njegov glas,

Dok truba ječi,

Dok svi narodi na Zemlji ne čuju za njegov spas,

Idemo na rad.

Izvorni tekst možete pročitati OVDJE

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher