Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

33. Dolina blagoslova u Vukovaru

(Foto: Dragan Olđe)

U subotu, 26. listopada 2013. godine, u prostorijama hotela “LAV” u Vukovaru, održana je trideset i treća po redu “Dolina blagoslova”. Ove mjesečne pjesničke i glazbene susrete zajednički organiziraju Crkva Božja Vukovar i misija Kristove crkve.

Nastupili su glazbeni sastavi “Dolina blagoslova” iz Vukovara (voditelj David Kovačević), “Rijeka života” iz Belišća (voditelj Vlatko Majetić) te tekstopisac i skladatelj Zoran Hornjak iz Vukovara. U pjesničkom dijelu programa nastupili su Mirjana Duvnjak i Željka Vojnović.  Posebni su gosti bili sudionici molitvenog skupa “Vjernici za mir u duhu Asiza” – u organizaciji udruge “Luč” iz Berka te udruge “RAND” (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje) iz Sesveta. 

Dolina blagoslova nastoji biti jedna od pozornica duhovnog stvaralaštva u Vukovaru s naglaskom na promicanju zajedništva kršćana. Tako su i na ovom susretu bili prisutni izvođači iz raznih kršćanskih zajednica: glazbeni sastav “Rijeka života” dolazi iz Evanđeoske pentekostne crkve, Zoran Hornjak je katolički skladatelj a članovi udruge “Luč” (voditeljica Dragica Aleksa) su pripadnici i katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i svi drugi zainteresirani za promicanje nenasilja i dijaloga. 

Budući da se Dolina blagoslova želi umrežiti s pojedincima i skupinama koji su na istome poslanju promicanja duhovnih vrednota i gradnji mostova među ljudima, susretu su prisustvovali i sudionici molitvenog skupa “Vjernici za mir”. Ovo cjelodnevno događanje, u kojima sudionici posjećuju različite crkve i mole za mir, mirovna udruga “Luč” organizira već dugi niz godina. Neki su od predstavnika molitvenog okupljanja uputili i pozdravnu riječ na susretu u hotelu Lav.

Otto Raffai, koji zajedno sa suprugom Anom, katoličkom teologinjom, vodi udrugu “RAND” naglasio je da se bavi edukacijom odraslih osoba za nenasilno djelovanje. Nosi ga oduševljenje prema Isusovom putu nenasilja, koji mu daje smjernice. “Osjećam blagoslov zbog tog rada”, dodao je, “susrećem nove ljude, kao što je slučaj i ovdje, koji slično tragaju i hodočaste prema Bogu.”

Dr. Katarina Kruhonja, suosnivačica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku, izrazila je zahvalnost koju osjeća za zajedništvo tijekom cijelog dana molitve i hodočašća. Podijelila je i to da je u najtežim životnim trenucima – kao što je to bio rat ili neki događaji iz osobnog života – ipak doživljavala i blagoslove kroz povezanost s ljudima i kroz prepoznavanje Božje prisutnosti. “Ponekad sam bila sama”, istaknula je, “ali nikad nisam bila usamljena – baš zbog te priljubljenosti uz Gospodina”. Na kraju je zaključila ovim riječima: “Ovo večerašnje slavlje vidim kao zahvalu za Dolinu blagoslova, koju već imamo ovdje u Vukovaru u ovim teškim vremenima – uz Božju prisutnost.”

Ovaj izvještaj o Dolini blagoslova zaključujemo stihovima skladbe “Vjera”, koju je na ovom trideset i trećem susretu izveo Zoran Hornjak:

 “Vjera je nada u bolje sutra.
Kad svuda je tama,vjera bdije do jutra.
U vjeri je snaga koja pomiče brda.
Vjera je ta, koja čini čuda.
Ponekad stane u maleno sjeme,
Raste u krošnji, ptice se gnijezde.
Tko pronađe vjeru, nalazi Boga,
Mjesta još ima za bližnjega tvog.”

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher