Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

30 godina ponovnog rađanja evangelizacije u Albaniji

1. prosinca 2021

Nevjerojatna priča o Božjem djelu u Albaniji ima duboke korijene koji sežu do prvog propovijedanja evanđelja od strane apostola Pavla Ilirima, precima današnjih Albanaca u prvom stoljeću (Rimljanima 15,19).

Noviji korijeni evangelika u Albaniji sežu do velikog doprinosa britanskih i američkih misionara u prvim desetljećima 1800-ih s objavljivanjem prve Biblije na albanskom jeziku 1827. Ali devastacija ateističkog komunističkog režima u Albaniji bila je toliko potpuna da je mali broj evanđeoskih vjernika bilo živo kada je Albanija ponovno stekla slobodu 1991. godine.

Nevjerojatan dio priče je da je za manje od 30 godina Bog uskrsnuo iz pepela, tog spaljenog panja Evangeličke crkve u Albaniji, do te mjere da danas imamo crkve u svakom dijelu Albanije, oko 200 evangeličkih crkava svih vrsta denominacija.

Oni su se udružili u Evanđeoski savez Albanije (VUSH) i predstavljeni su kao jedna posebna zajednica albanskom narodu koji je također dobio službeno priznanje albanske vlade kao službene vjerske zajednice 2011.

Godine 2018. Evanđeoski savez Albanije postao je ravnopravan član Međureligijskog vijeća Albanije (KNFSh) gdje su zastupljene sve službene vjerske zajednice Albanije (muslimani, pravoslavci, katolici, bektaši, evangelici).

Evanđeoski savez Albanije preuzet će po prvi put ulogu predsjednika IRCA/KNFSH ove nadolazeće 2022. godine, što predstavlja nevjerojatnu priliku da pokaže svijetu ne samo što Bog može učiniti u naizgled nemogućoj situaciji nakon razaranja od strane totalitarizma, ali i vrijedno međureligijsko okruženje Albanije gdje je zajednica obraćenika iz drugih vjera prihvaćena kao ravnopravna među ljudima tih vjera odakle su ponikli da žive u miru i slozi.

Evanđeoski savez Albanije proslavio je 12. listopada 30. godinu ponovne evangelizacije Albanije, zajedno s krovnom organizacijom svih misionara u Albaniji (AEP).

AEP je bio ključan, ne samo u donošenju vatre evanđelja od najranijih dana slobode 1991. godine, već je bio i glavni čimbenik u stvaranju jedinstva svih evangelika od samog početka osnivanja mladih crkava diljem Albanije. Ovo jedinstvo misionara u Albaniji dobiva mnogo pohvala i ističe se kao uzorno kršćansko postignuće za cijeli svijet.

Dana 14. studenoga, na središnjem trgu glavnog grada Albanije, upravo na mjestu gdje su 1991. godine započele prve evangeličke aktivnosti, okupila se rastuća evanđeoska crkva Albanije, s predstavnicima crkava iz cijele zemlje, kako bi proslavila 30 godina slobode. religije i plodnosti navještaja evanđelja u Albaniji.

Slobodno obožavanje Krista na glavnom trgu, otvoreno propovijedanje evanđelja, jasno govori o našoj posebnosti u Kristu neposredno uz džamiju Et’hem Beu, bilo je snažno iskustvo.

Nakon 30 godina vjerskih sloboda, nakon 30 godina nesmetanog rasta albanske crkve, ne padamo u iluziju da se političko vrijeme neće promijeniti, utječući na slobode koje smo uživali u ovih 30 godina.

Dok je raspoloženje i slavlje, uz naše karakteristično evanđeosko pjevanje, bilo vedro, vrijeme je bilo tmurno i počela je padati kiša, što je s pozornice isticano kao ilustracija prirode našeg poslanja na ovom svijetu:

Crkva Gospodina našega Isusa Krista u Albaniji i posvuda nastavit će se klanjati i naviještati Radosnu vijest o Njegovom spasenju u lijepom i lošem vremenu, u slobodi i u progonu, u doba i izvan sezone, baš kao što je naš Kralj tražio od nas jer je s nama do svršetka svijeta.

Soli Deo Gloria!

Ylli H. Doçi, predsjednik Evanđeoskog saveza Albanije (VUSH)

(Izvor: https://worldea.org/news/17029/30-years-of-rebirth-of-evangelicalism-in-albania/

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher