Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Dana 27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. To je bio dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, a UN su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rada, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust.

Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima.

Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Preživjeli iz Holokausta, poznati židovski književnik i politički aktivist Elie Wiesel  rekao je kako ono što je najviše boljelo žrtvu nije okrutnost tlačitelja, nego tišina promatrača…

S druge strane, postojala je mala hrabra manjina ljudi koja je pomagla i spašavala Židove, skrivajući ih u svojim domovima, pružajući lažne dokumente i pomažući u bijegu, zbog čega su mnogi pojedinci i njihove obitelji ubijeni.

Procjenjuje se kako je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pod ustaškom vlašću ubijeno oko 70 do 80% pripadnika židovske zajednice. Prema do sad prikupljenim podatcima u službenom popisu Spomen područja Jasenovac u tom logoru ubijeno je 83.145 osoba, najviše Srba, Roma, Židova, Hrvata, Muslimana i drugih koji su se na bilo koji način suprotstavili ustaškom režimu.

Memorijalni centar Holokausta u Jeruzalemu Yad Vashem do sada je priznao 120 osoba iz Hrvatske kao pravednike među narodima.

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher