Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

2015. godina i vjerske zajednice

Glavni tajnik Saveza baptističkih crkava (SBC) i član brojnih društveno-religijskih asocijacija Željko Mraz je u emisiji Duhovni izazovi komentirao određene značajnije događaje tijekom 2015. godine, kao i aktivnosti pojedinih vjerskih zajednica.

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Republici Hrvatskoj (RH) i njezinom doprinosu u izgradnji mira i pomirenja, glavni tajnik SBC-a Mraz je naglasio kako je posjet patrijarha SPC-a Irineja eparhiji dalmatinskoj bio je u znaku dijaloga i pomirenja. Naglasio je kako takvi posjeti imaju posebnu težinu iz razloga što su rijetki, oni određuju međusobne odnose između Rimokatoličke crkve i SPC-a te između Hrvata i Srba, što nosi svoju povijesnu, političku, nacionalnu i vjersku dimenziju. Zato je taj posjet vrlo značajan, istaknuo je Mraz, dodajući kako uključivanju u razne društvene događaje, podupiranje zajedničkih inicijativa vjerskih zajednica potvrđuju da SPC želi biti dio hrvatskog društva i imati otvorenu suradnju sa svim vjerskim zajednicama.

Komentirajući aktivnosti Islamske zajednice u RH, glavni tajnik SBC-a Mraz je, između ostalog, naglasio kako je to dobar primjer da je to „naše društvo“ i nema potrebe govoriti o getoizaciji, jer se gradi zajedničko društvo i Islamska zajednica se pokazala kako je dio tog društva.

Na upit voditelja emisije Augustina Bašića kako vidi doprinos židovskih zajednica u hrvatskom drštvu, na kulturnom i religijsom polju, Mraz je naglasio kako uvijek ima onih koji ne doprisnose izgradnji mirnog i toleramntnog društva, ali naše vjerske zajednice imaju veliki respekti prema židovskoj zajednici i tradiciji jer se baštini zajednička hebrejska Biblija, Stari zavjet. Ono što je obilježilo stradanje židovskog naroda u Europi i u našoj zemlji je upozorenje da se zlo nikada ne ponovi, istaknuo je Mraz, dodajući kako ono što se može najmanje učniti je da se poštuje i sudjeluje na manifestacijama i obilježavanjima tih tradicija.

Govoreći o dojmovima s prijema, povodom Dana Reformacije, kod predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Mraz je istaknuo kako djelovanje protestanata ne treba gledati samo kroz prizmu Dana Reformacije i na prigodnim prijemima u povodu toga. Ono što je dobro je da se obilježava Dan Reformacije, ali i da se naglašava kako protestanti smatraju potrebnim da se crkva treba stalno duhovno obnavljati kroz svakodnevno življenje vjere.

Komentirajući doprinos emisije Duhovni izazovi širenju ekumenizma i dijaloga, osobito religijskog pluralizma, Mraz je naglasio kako je vrijednost ove emisije njezina ustrajnost u emitiranju emisija o vjerskim zajednicama te je naglasio kako bi trebalo, s obzirom da sada HRT ima četiri programa, biti više vjerskih sadržaja te bi te emisije trebale imati bolji termin, kao što bi i njihovo ponovno emitiranje trebalo biti u pristupačnijim terminima. Mraz je zaključio kako se  tu otvara prostor za dijalog i poboljšanje suradnje.

Za pev.com.hr pripremio Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher