Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stručni skup za vjeroučitelje Vidjeti pojedinca – ranjive skupine učenika

Crikvenica, 28. veljače – 01. ožujka 2020. – U organizaciji Saveza baptističkih crkvi (SBC) i Evanđeoskih pentekostnih crkvi (EPC) održan je stručni skup vjeroučitelja pod naslovom Vidjeti pojedinca – ranjive skupine učenika, na kojem je sudjelovalo 60-tak vjeroučitelja iz tih crkvi, Crkve Božje, Kristove crkve te Crkve cjelovitog evanđelja.

Na početku skupa nazočne je pozdravio savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić, dok je pastor EPC Milost i istina, Karlovac Oliver Buljat govorio o biblijskom promišljanju na temu Isus i ranjive skupine. Tom je prigodom naglasio kako se Isus Krist obraća ljudima koji su slomljeni i ranjeni (Evanđelje po Mateju 11,28-30), te kako upravo vjeroučitelji imaju poziv kod djece raditi, životom i riječima, na izgrađivanju međusobnih odnosa, ali i odnosa s Bogom.

Drugog dana je, nakon duhovne motivacije, koju je vodio Robert Bogešić, Irena Šestak, dipl. psiholog i mentor govorila o temi Vidjeti pojedinca – ranjive skupine. Tom je prigodom naglasila kako je potrebno živjeti autentične vrijednosti, biti primjer i vidjeti individualne potrebe djece.

U drugom je dijelu predavanja održala radionice Ranjive skupine i nisko samopoštovanje, gdje su sudionici bili podijeljeni u razredne grupe od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda te srednjoškolski razredi.

U popodnevnim satima materijale i projekte, kao primjere dobre prakse, prezentirali su Petra Bohal, koja je govorila o projektu Biblija 365 i novim materijalima, Danica Košak je govorila o projektu Pokreni život, koji se planira održati od 11. do 16. srpnja 2020 u Polevama, te od 16. do 21. u nekoliko gradova, uz sudjelovanje misionara iz Južne i Srednje Amerike. O aktivnostima Udruge za evangelizaciju djece govorila je Rujana Čanji, dok je o izdanjima Biblijskog instituta Zagreb govorio Danijel Časni.

Nakon toga održane su četiri radionice: Učenici s teškoćama u razvoju na nastavi vjeronauka, koju je vodila Anica Kerep mag. rehab.educ.; Ranjivi zbog vjerske i/ili nacionalne pripadnosti, koju je vodio Timothy I. Špičak, dipl. teolog; Ranjivi zbog socijalnog statusa, koju je vodila Helena Moguš, diplomirana vjeroučiteljica i Ranjivi zbog obiteljske situacije, koju je vodila Božica Šomođi, diplomirana vjeroučiteljica.

U večernjim satima organizirane su zabavne igre sudionika seminara, kao i razgovori te molitveni susreti.

U nedjelju je održano bogoslužje koje je vodio dipl. teolog Špičak, a propovijedao je pastor Buljat. Čitajući tekst iz knjige Treća Ivanova poslanica 1,2, naglasio je kako se čovjek nastoji brinuti o tijelu, imovini, obitelji te duši. Riječ Božja nas upućuje kako nam pogled treba biti usmjeren prema Bogu kako bi „našoj duši bilo dobro“, kazao je, između ostalog, pastor Buljat, posebno naglašavajući kako se može biti zdrav u onoj mjeri u kojoj je zdrav osobni ego u kojem se prihvaća Boga kao osobnog oca (Poslanica Efežanima 3,14).

Nakon propovijedi održana je Gospodnja večera, koju je vodio Špičak. Svjedočanstvo je ispričala Renata Golubić, dok su pojedini sudionici seminara čitali tekstove na temu „Iscjelitelj duše moje“.

Tijekom seminara slavljenje je vodio tim za slavljenje EPC Milost i istina, Karlovac.

Robert Bogešić

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher