Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Osvrt na međudenominacijsku konferenciju Lijepa naša

 

Zagreb, 17. i 18. svibnja. – U Kršćanskom centru Riječ života Zagreb održani su 17. i 18. svibnja 2013. godine kršćanski susreti pod nazivom Lijepa naša, povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Konferencija je počela večernjim bogoslužjem, a poruku naslova “Otkupljenje zemlje” je iznio Damir Alić Šićko, pastor KC Riječ života. Jutarnje subotnje bogoslužje je porukom “Povijesni pregled Božjeg djelovanja u Hrvatskoj” otvorio Stanko Jambrek, akademski dekan Biblijskog instituta Zagreb, a na drugom je Jasmin Avdagić, voditelj Pokreta kućnih crkava, govorio na temu “Čuvari granica”.

Nakon pauze za ručak, program je nastavljen molitvom na Oltaru domovine na Medvedgradu, gdje su se u zastupničkoj molitvi, blagoslovu i proročkim deklaracijama  okupili voditelji zajednica iz svih krajeva Hrvatske, a koju je predvodio dopredsjednik Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj, pastor Milan Špoljarić.

Skup je završio večernjim bogoslužjem na kojem je glavnu poruku imao pastor Kristove crkve u Zagrebu, Mladen Jovanović, na temu “Otvorena vrata”, o tome na koji način hrvatski kršćani mogu i trebaju doprinijeti europskom duhovnom napretku. Zaključio je da pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ne treba doživljavati tragično po vlastiti identitet i duhovnost, već je ono prilika za širenje kršćanstva, koje se ionako, priznali to ili ne, nalazi utkano u same duhovne i kulturne temelje Europske unije. Hrvatska može biti blagoslov za Europu.

Na kraju skupa održana je Gospodnja večera koju je u molitvi i blagoslovu predvodio pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj iz Rijeke, a poslužili su je nazočni pastori. Konferencija je bila protkana duhom zajedništva, molitve i slavljenja, te se samim time može smatrati vrlo uspješnom, i za duhovno ozračje i budućnost kršćanstva u Hrvatskoj, i za primanje jedne šire vizije o budućnosti i snazi kršćanstva u kontekstu našeg ulaska u Europsku uniju.

Goran Punda

Ostale teme

Aktualnosti, Vijesti

Nova snaga – Krštenje u Baptističkoj crkvi Zagreb

Aktualnosti, Vijesti

Održana redovna sjednica Skupštine PEV-a

Aktualnosti, Vijesti

Zajedničko bogoslužje vjernika Crkve Božje vinkovačkog i vukovarskog kraja

Aktualnosti, Vijesti

Održana skupština Evanđeoskog teološkog društva i okrugli stol “Identitet evanđeoskih kršćana”

Aktualnosti, Vijesti

Obilježeno 10 godina djelovanja Centra biblijskih istraživanja

Aktualnosti, Vijesti

Predstavljena knjiga „Uvod u život i misao Johna Wesleya“, Timothy J. Crutcher