Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Vjera, nada, homoseksualnost

Prenosimo Izvješće Britanske evanđeoske alijanse o jedinstvu i istini među evanđeoskim kršćanima (ACUTE). Cilj tog povjerenstva je promicati konenzus o teološkim pitanjima koja ispituju njihovo jedinstvo te u njihovo ime utvrditi usklađene stavove o pitanjima kontraverznim u široj javnosti. Uz članove Evanđeoske alijanse, u upravljačkoj ekipi ACUTE-a nalaze se i predstavnici Britanskog evanđeoskog vijeća i Evanđeoskog pokreta Walesa.

Dr. Joel Edwards, generalni direktor Evanđeoske alijanse, navodi u uvodu dokumenta kako je danas homoseksualnost u Crkvi na zapadu vjerojatno najspornije pitanje. Zbog sve većeg prihvaćanja načina života muške i ženske homoseksualne populacije u širem društvu, kršćanske su zajednice prisiljene preispitivati svoje tradicionalno uvjerenje da je homoseksualno ponašanje grešno te da je zaređivanje aktivnih homoseksualaca nedopustivo.

U takvom se ozračju evanđeoski kršćani često prikazuju kao konzervativni reakcionari koji nisu spremni na konstruktivan dijalog. Nedvojbeno je da uvijek moramo davati prvenstvo Božijoj riječi zapisanoj u Bibliji i ozbiljno shvaćati njezino razumijevanje u povijesnom kontekstu.

U ovom izvješću ACUTE daje pozitivan doprinos suvremenoj raspravi o homoseksualnosti i evanđelju. On vrlo jasno potvrđuje pravovjerni stav ali pokazuje i istinsku osjetljivost na trenutačna pastoralna pitanja. Time se odriče homofobnih stavova.

Više možete pročitati ovdje: http://dld.souldata.net/0706/5572_vjera_nada_i_homoseksualnost.pdf

 

Ostale teme

Stavovi, Vijesti

Molitva za Izrael/Palestinu

Stavovi, Vijesti

Zajednička izjava o Ukrajini

Aktualnosti, Stavovi

PEV: Apel protiv agresije Rusije na Ukrajinu

Stavovi

Pobjeda kršćanskih i demokratskih vrijednosti

Stavovi

Priopćenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole