Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zašto se smanjuje broj vjernika u kršćanskim crkvama?

Prema rezultatima Državnog zavoda za statistiku (DZS) Republike Hrvatske, prema vjerskoj pripadnosti, katolika je 78,97 %, pravoslavaca 3,32 %, protestanata 0,26 %, ostalih kršćana 4,83 %, muslimana 1,32 %, osoba koje nisu vjernici i ateista ima 4,71 %, dok se 1,72 % osoba nije željelo izjasniti na pitanje o vjeri. Udio stanovnika koji su se izjasnili kao katolici, u odnosu na popis stanovništva 2011. godine, kada ih je bilo 86,28 % smanjio se je za 7,31 %.

U Ostali kršćani uključeno je 96,47 % osoba koje su se na pitanje o vjeri izjasnile kao kršćani, od kojih se na pitanje o vjerskoj zajednici 87,26 % izjasnilo da pripada Katoličkoj crkvi, njih 0,84 % izjasnilo se da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, dok se za ostale vjerske zajednice pojedinačno izjasnilo manje od 0,50 %.

Također se smanjio broj muslimana, sa 62.977, odnosno 1,47 % na popisu 2011. godine na 50.981, odnosno 1,32 % na popisu 2021. Broj agnostika i skeptika porastao je s 32.518, odnosno 0,76 % 2011. godine na 64.961, odnosno 1,68 % 2021. godine. Građana koji se su se izjasnili kao ateisti i da nisu vjernici bilo je 2011. godine 163.375, odnosno 3,81 %, a 2021. godine bilo ih je 182.188, što je 4,71 % stanovništva.

Zanimljivo je promišljanje sociologa religije i bivšeg veleposlanika RH u Vatikanu, Ivice Maštruka, koji smatra da je pad broja vjernika realan i da je riječ o očekivanom trendu. ”Vjerojatno je bilo nekih nejasnoća u postavljanju pitanja u upitniku, posebno kod onih koji su se popisivali online bez prisustva popisivača. No, ne radi se toliko o propustima, koliko o interpretacijama tih podataka. Sasvim sigurno da je došlo do pada broja vjernika, a dolazit će i ubuduće. Nije to slučaj samo s Hrvatskom. Svjedoci smo da se u Velikoj Britaniji preko 50 % stanovništva izjašnjava da nisu pripadnici nijedne vjerske denominacije, a taj je pad zabilježen i u SAD-u i drugdje na Zapadu. Sasvim je sigurno da čak i oni koji su vjernici počinju osjećati da nisu pripadnici nijednog vjerskog sistema, nijedne crkve. Dakle, zadržavaju svoju vjeru na osobnoj razini, a većina njih ne prihvaća ni većinu dogmi koje do njih traži vjerska institucija. Prema tome, ovo u Hrvatskoj je jedan normalan trend”, tvrdi Maštruko.

Prema pisanju The German Press Agency (dpa), katolička i protestantska, dvije najveće kršćanske denominacije u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva, dok je prije dvadeset godina njima pripadalo 65% stanovništva. Prema priopćenju Njemačke biskupske konferencije, Katoličku crkvu u Njemačkoj je u 2022. godini napustilo više od pola milijuna vjernika, točnije 522.821, što predstavlja do sada najveći zabilježen broj odlazaka otkako se vodi statistika, što je i znatnije više nego 2021. godine, kada je Katoličku crkvu napustilo 359.338 vjernika.

U priopćenju se navodi kako je, prema tim podacima, najveći broj vjernika napustio Katoličku crkvu u najvećim nadbiskupijama Köln i München/Freising. Prema pisanju dpa, ove nadbiskupije se posljednjih godina nalaze u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškavanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane crkvenih službenika, a kao drugi razlog napuštanja Crkve navodi se porez, koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod, a tzv. crkveni porez iznosi oko 9 % poreza na prihod.

Kod protestantskih crkava prošle godine je došlo do rekordnog gubitka broja vjernika, njih 380.000. Trenutno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjava kao katolici, a oko 19 milijuna kao protestanti, što je ukupno ispod 50 posto stanovništva. Ipak, najveći broj njemačkih građana se izjašnjavaju kao ateisti, a njihov broj je posebno visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj. Prema pisanju Spigela (4/2012.), šest država koje čine bivšu Istočnu Njemačku imale su i najveći postotak ateista (52 posto ispitanika), dok je u zapadnoj Njemačkoj 10,3 posto onih koji su odgovorili da su ateisti. Prema pisanju dpa, u Njemačkoj se 4% stanovnika izjašnjava kao muslimani.

Više možete pročitati na https://www.dw.com/en/germany-record-numbers-of-catholics-leaving-the-church/a-66058149

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec