Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Zagreb, 12. svibnja 2024. (IBA) – Dana 12. svibnja 2024. godine u dvorani hotela Academia, Zagreb održani su zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb (BC Zagreb) na kojem su sudjelovali vjernici jutarnjih nedjeljnih i međunarodnih bogoslužja. Bogoštovlje je bilo dvojezično s prijevodom na engleski jezik.

Uvodnu molitvu i pozdrav uputio je pastor Željko Mraz, glavni tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj (SBC RH), koji je čitao riječi Psalma 133, a nakon toga su vjeronaučne skupine djece izvele prigodni program i darivanje majki u povodu Majčinog dana.

Nakon slavljenja Gospodina, koje je predvodio glazbeni tim BC Zagreb, Filip Grujić, pastor BC Zagreb kazao je kako ovom bogoslužjem započinje nova serija propovijedi „Do nakraj zemlje“ iz knjige Djela apostolskih.

Čitajući tekst iz Djela apostolskih 1,6-11 pastor Grujić je naglasio kako današnja propovijed nosi naslov „Poslanje“. Isus Krist, bez obzira na očekivanja učenika o ponovnom uspostavljanju kraljevstva u Izraelu, ukazuje kako je nebeski autoritet taj koji određuje i vrijeme i datum, dok učenike usmjerava na primanje Duha Svetoga kako bi bili ispunjeni za poslanje u širenju Radosne vijesti.

Nakon što je Isus Krist  bio uznesen i ustoličen na nebu, dolazi do kraja jednog dosadašnjeg načina života, ali i započinje novi početak, istaknuo je pastor Grujić, naglašavajući riječi u 11 retku „zašto stojite i gledate u nebo“. „Naš pogled je usmjeren prema gore i svladali smo dobro gdje treba gledati ali možda imamo osjećaj da bi život svjedoka trebao biti više od samo toga.“ Trebamo biti spremni predati se Božjem vodstvu u životu, biti spremni upotrijebiti svoje talente i tako biti na blagoslov i svjedočanstvu ljudima oko sebe, svojim bližnjima.

„Biti svjedoci – za to nam nije potrebno posebno dopuštenje ili mandat i to nije rezervirano za posebne – poslanje je to koje smo već primili svi koji smo povjerovali u Krista kao njegovi učenici! Štoviše, to je odgovornost koja dolazi sa silom Duha Svetog.“ – zaključio je pastor Grujić.

Starješina BC Zagreb Momir Blažek govorio je o knjižici Krist 365 gdje se mogu pronaći iskustva djelovanja Duha Svetog u životima pojedinaca i kako je kroz njih Bog djelovao u životima bližnjih.

Po završetku bogoslužja, održana je godišnja skupština BC Zagreb na kojem su vjernici, članovi BC Zagreb, usvojili Izvješće o crkvenom radu u 2023. godini.

Pastor Grujić posebno je govorio o radu tima „Naš dom“ koji je u svojim aktivnostima usmjeren prema obnovi crkvene zgrade u Radićevoj ulici nakon potresa, o rješavanju pitanja vlasništva jednog dijela tog prostora te o potrebi za potragom nove lokacije, što je povezano s procesom obnove crkvenih prostora.

Nakon kratkog kronološkog pregleda različitih povijesnih lokacija Baptističke crkve u Zagrebu u razdoblju od 1890-ih godina pa sve do današnjih dana, pastor Grujić je posebno naglasio kako je ovo sada jedinstveni trenutak za zajednicu.

Uslijed rasta zbog dolaska novih ljudi u zajednicu, rasta međunarodnog bogoštovlja a i zbog prirodnog prirasta koji je u zadnjih nekoliko godina crkva doživjela rođenjem preko 30 djece, trenutni prostor evidentno postaje premalen za potrebe zajednice ali i ograničavajući faktor za daljnji razvoj BC Zagreb. Uz probleme nedostatka parkinga i pristupačnosti kao i skorašnjeg građevinskog projekta cjelovite obnove koji će crkvu prisilno iseliti iz dosadašnjeg prostora na duži period, „prepoznajemo da je upravo ovo pravi trenutak koji poziva na odvažno djelovanje“ – istaknuo je pastor Grujić.

Nakon kratkog upoznavanja s mogućim potencijalnim prostorima u širem središtu grada, pastor Grujić je posebno pozvao vjernike da se ujedine u molitvi i traže Gospodina da otvori vrata dok se traži rješenja na tržištu nekretnina kao i u razgovorima s predstavnicima lokalne i državne vlasti te je pozvao vjernike na molitvenu službu u crkvi i ohrabrio nazočne biblijskim riječima „što je čovjeku nemoguće, Bogu je moguće!“. Projekt prikupljanja sredstava i traženja alternativne lokacije za BC Zagreb nazvan je „projekt Kairos“ – grč.: pravi trenutak koji poziva na odvažno djelovanje.

Na kraju skupštine, pastor Ivica Horvat, predsjednik SBC RH i starješina BC Zagreb Ivan Vučetić vodili su molitve za iskazane potrebe, a druženje vjernika je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec