Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vinkovci, 26. svibnja, 2024. Na blagdan Presvetog Trojstva, u Pastoralnom Centru Crkve Božje u RH, u Vinkovcima, organizirano je zajedničko bogoslužje pri kojem smo svjedočili 90-tu obljetnicu života, razvoja i poslanja zajednice vjernika Crkve Božje – crkvene općine Antin/Tordinci, koja današnjim organizacijskim oblikom zajedno uz druge crkvene općine čini Crkvu Božju u Republici Hrvatskoj.

Bogoslužje je predvodio David Hvala vinkovački Pastor, svima prisutnima pozdravne riječi je uputio nadglednik Matej Lazar Kovačević. Glazbeni sastav domaće Crkve je služio nadahnutim pjesmama. Prije čitanja Riječi Svetog Pisma, četvero krštenika, krštenjem u vodi svjedočili su svoju predanost Isusu Kristu, ispovijedajući svoje spasenje vjerom – „Krist je Spasitelj, otkupna žrtva križa je učinjena za sve ljude i za mene osobno!“ Njihovom biološkom povezanošću s mjesnom Crkvenom općinom i članstvom u istoj, obredom krštenja a utemeljeno povijesnim podacima, svjedoči se 90-a obljetnica kontinuiteta zajednice vjernika.

Osobiti blagoslov susreta je nazočnost ponajstarijih članova zajednice vjernika a svjedoci su života i djelovanja prve generacije kršenih vjernika naše Crkvene općine. To su Jela Markucić, r. 1935g. zatim Marija Vidaković, r. 1926g. bila je 8g. života za događaj krštenja prvih krštenika a danas je među nama sa svojih 98g. i svjedok djelovanja zajednice. Prvo zabilježeno krštenje za tordinačku zajednicu je iz 1934g. na rijeci Vuki. Nalazimo podatke sukladno izvorima u knjizi B. Arapovića, Njihovim tragom, zatim u zapisima pastora V. Bogdanovića te u knjizi Ekumenska trilogija, prof. dr. Juraja Kolarić. Izdvojene zabilješke navedenih izvora uz fotografije, bile su predsavljene i izložene u postavu s geslom Njihovim tragom!

Slijedila je služba Riječi., dr. David Kovačević je za svoju homiliju čitao iz Prve poslanice ap. Ivana 4,14-16 redka. Naglasio je da se opće kršćansko ispovijedanje temelji na doktrini i ispovijedanju Jednog Boga a Biblija nam svjedoči da se Bog objavljuje kao Otac, Sin i Duh Sveti. Govor o Bogu, možemo temeljiti na objavi kojom nam se Bog sam objavio i progovarao kroz povijest stvaralaštva i spasenja, svega zapisanog u Bibliji. «Bog je onakav kakvim se pokazuje.» (J. Ratzinger)

Istaknuo je da nam Apostol Ivan predstavlja Boga Oca koji ljubi svijet neizmjernom ljubavlju, do mjere da je dao svoga Sina Jedinorođenca za naše spasenje. U 16-stom retku je sažeti obrazac kršćanskog života: »I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj.« Povjerovali smo Božjoj ljubavi – time svaka osoba može izraziti svoje temeljno životno opredjeljenje. Biti vjernik-kršćanin, nije rezultat neke etičke odluke ili neke velike ideje, već je to susret s događajem, s Osobom, koja životu daje novi obzor osnažujući nas svojim Duhom Svetim i time primamo i konačni smjer kretanja.

Primili smo čestitke za 90-tu obljetnicu koju su izrazili; Savez baptističke Crkve u RH, Evanđeosko pentekostna Crkva u RH, Kristova Crkva u Hrvatskoj, Reformirana kršćanska kalvinska Crkva u RH po svojim predstavnicima. Čestitku je uputio i RKT župnik Josip Erjavec, župa Presvetog Trojstva u Tordincima te izravno skup pozdravio i obljetnicu čestitao dr. Davor Adžić, Načelnik općine Tordinci.

Bogoslužje je zaključeno Euharistijom koju je predvodio Nadglednik, Matej Lazar. A nakon bogoslužja u predvorju Pastoralnog centra je priređen domjenak.

5/24 I. K.

Foto, Dragan Olđe

(preuzeto s crkvabozja.hr)

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec