Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

WEA: Odgovor na ukrajinsku krizu

Ruska invazija donijela je užase rata ukrajinskoj braći i sestrama, ali oni su ipak ostali vjerni. Od prije početka napada, crkve diljem Europe hrabro su se mobilizirale, pozivajući vjernike na molitvu i nudeći utočište, utjehu i hranu onima koji su bježali iz svojih domova.

Od samog početka rata, World Evangelical Alliance (WEA) i partnerski savezi uskočili su u pomoć braći i sestrama u potrebi i olakšali suradnju između denominacijskih vjerskih zajednica. Tisuće Ukrajinaca provele su tjedne u skloništima od bombi, dok su se milijuni drugih preselili u sigurnija područja. Iako su mnogi putevi bijega odsječeni, sve više i više dokaza o zločinima izlazi na vidjelo.

Ovaj rat ima značajne globalne implikacije, donoseći novu eru kaosa i neizvjesnosti. U svemu tome ostaje Evanđelje Isusa kao Kneza mira, a Crkva je Njegov glasnik nade!

WEA je u dobroj prilici da odgovori na ovu veliku krizu, a primarni fokusi su: zalaganje za prestanak ruske agresije i za obnovu mira u Ukrajini i diljem Europe; prikupljanje sredstava za potporu crkvama i službama koje su izravno pogođene; okupljanje članova i partnera radi koordinacije pomoći; dijeljenje ključnih molitvenih potreba s globalnom Crkvom-

Mreže WEA-a su aktivno uključene i surađuju s Europskim evanđeoskim savezom, a od prvih dana ruske invazije WEA radi s ukrajinskom evanđeoskom zajednicom kako bi pomogla onima koji su pogođeni ratom. Ovo je najveća humanitarna kriza u Europi od Drugog svjetskog rata i zahtijeva dugoročan i složen odgovor.

Zato WEA-a nastoji podržati lokalne crkve i njihova vodstva kroz financiranje njihovog humanitarnog rada, jačanje nacionalnih saveza i njihovih vodstva te stvarivanje jedinstva Tijela Kristova.

WEA je uspostavio The Response – Ukraine Special Taskforce (TRUST) kao koordinaciju napora s evanđeoskim zajednicama za jačanje odgovornih crkava u Ukrajini i susjednim zemljama.

U krizi velikih razmjera poput ove, ključno je rasti i jačati temeljne mreže koje predstavljaju raznoliku prirodu Crkve. Kako bi to postigao, TRUST pruža izravnu financijsku potporu crkvama kroz nacionalna konfesionalna tijela i mreže nevladinih organizacija. Trenutno surađuje s 10 takvih ukrajinskih partnera (7 denominacija i 3 mreže nevladinih organizacija) i 10 partnera u susjednim zemljama.

Također su identificirani ključni partneri među susjedima oko Ukrajine, koji služe onima koji bježe od rata, pomažu im da se presele i počnu procesuirati svoje traume i tugu. Trenutno se podržava 10 partnera diljem Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Moldavije i radi se na pronalaženju više partnera u tim zemljama.

Više na https://worldea.org/crisis-response/

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec