Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

U Čakovcu održan 12. Susret baptista Hrvatske

Čakovec, 8. listopada 2022. (IBA) – U subotu 8. listopada, u Pastoralnom centru Čakovec, održan je 12. Susret baptista Hrvatske pod nazivom ‘Sretna sigurnost.’ Okupilo se oko 700 vjernika različite životne dobi iz svih krajeva Hrvatske, koji nisu sakrivali oduševljenje zbog ponovnog susreta nakon nekoliko godina pauze.

Većina sudionika je prihvatila prijedlog da dođu sat vremena prije početka službenog programa kako bi imali vremena za opušteni razgovor i osvježenje nakon puta. U tih sat vremena, na platou ispred Pastoralnog centra i u samom predvorju, odzvanjao je radostan žamor popraćen smijehom, nadoknađeno je puno zagrljaja i čvrstih stisaka ruke, razmijenjeno je obilje toplih riječi, a prolivena je tu i pokoja suza radosnica.

Većina djece, u dobi 5 – 12 godina, rado se odazvalo pozivu na poseban program ‘Svijet drvene gradnje,’ koji se odvijao u zasebnom prostoru i to cijelo vrijeme trajanja glavnog programa. Program za djecu je organizirala Marijana Crnković iz Društva prijatelja Biblije uz pomoć tima volontera iz nekoliko različitih crkava. Djeca su tako imala prilike upoznati biblijski događaj na veoma specifičan način, uz pomoć drvenih pločica kojih su imali na raspolaganju čak 8000, a bilo je prilike i za upoznavanje, različite igre, pjesme i pripremu nastupa.

Prepuna glavna dvorana Pastoralnog centra bila je spremna za početak službenog programa. Kroz prvi dio programa vodio je Nenad Kovačević, pastor BC Mačkovec, a iz iste je crkve došao i tim glazbenika i pjevača koji su predvodili zajedničko proslavljanje Gospodina kroz pjesmu. Cijeli je Susret bio prilika da se šira zajednica vjernika ohrabri kroz svjedočanstva o Božjem djelovanju vidljivom u životima pojedinaca, lokalnih zajednica i u cijelom Savezu baptističkih crkava u RH. Pastor Ivica Horvat, predsjednik SBC u RH, zahvalio je mnogobrojnim volonterima iz različitih crkava diljem Hrvatske koji su mjesecima sudjelovali u radovima na potresom pogođenom području kroz inicijativu Služimo zajedno. Ukazao je na snagu svjedočanstva koje se razvijalo na terenu dok se zajedno radilo, pomagalo, molilo, razgovaralo i izgrađivalo zajedništvo. Pastor Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH, je posebno zahvalio različitim donatorima iz zemlje i inozemstva koji su svojim prilozima omogućili pomaganje potrebitima na različite načine. Bila je to prilika da se javno zahvali jednom od donatora koji dugi niz godina podržava različite humanitarne i socijalne projekte SBC u RH, njemačkoj misijskoj organizaciji Hilfe Konkret koju vode veliki prijatelji Hrvatske Johannes i Katarina Neudeck. O Božjoj dobroti i vjernosti u svom osobnom životu je svjedočio Ivan Željem iz Zagreba, dok je pastor Vladimir Hoblaj iz Murskog Središća govorio o blagoslovima koje on i njegova supruga Marina doživljavaju kroz dugogodišnju udomiteljsku službu pozivajući prisutne da razmisle na koji način se i sami mogu uključiti. Pastor Nathanael Špičak iz Koprivnice je predstavio djelovanje misijske organizacije Svaki dom čiji je cilj donošenje evanđelja u svaki dom naše zemlje kroz podjelu traktata. Zahvalio je na podršci mnogim crkvama i volonterima koji se spremno uključuju u podjelu te izazvao sve prisutne na gorljivije pronošenje radosne vijesti o Isusu Kristu. U glazbenom dijelu programa su sudjelovali vokalno glazbena skupina iz BC Mošćenica, Momir Horvatek iz BC Osijek i pjevački zbor iz BC Mačkovec.

Pastor Darko Mikulić iz BC Slavonski Brod je nadahnuto propovijedao na temu „Usmjeri pogled na Krista“ temeljem teksta iz Hebrejima poslanice 12,1-2a. Ohrabrio je sve prisutne da ustraju u trčanju do vječnog cilja koristeći važne smjernice – trčati lako, bez suvišnog tereta; trčati odričući se grijeha koji lako zavodi; trčati fokusirano, pogleda uprtog u Krista koji jedini daje sigurnost.

Nakon prvog dijela programa uslijedila je pauza koja je bila nova prilika za osobne susrete, razgovor uz kavu, čaj, tradicionalne međimurske klipiće i raznovrsne domaće slastica koje su vrijedni domaćini u obilju pripremili.

Kroz drugi dio programa vodio je pastor Filip Grujić iz BC Zagreb, dok je proslavljanje predvodio tim glazbenika i pjevača iz BC Pušćine. Gromoglasno pjevanje cijele dvorane dalo je naslutiti predukus neba, a svjedočanstva koja su uslijedila podsjetila su na izazove i radosti života na zemlji. Pastor Grujić je istaknuo kako je u vrijeme pandemije, potresa, rata lako vidjeti sve ono što je teško i ružno, kako je lakše primijetiti ono što nam nedostaje, stoga je važno iznova se podsjetiti kako je Bog bio na djelu svo to vrijeme. Bogat video pregled fotografija krštenja u različitim baptističkim crkvama širom Hrvatske u posljednje dvije godine bio je snažan podsjetnik na to da Bog djeluje, traži, nalazi i spašava usred nevolja. Upravo o Božjoj dobroti usred kaosa rata i života u izbjeglištvu svjedočio je mladi brat Ivan Ričkov iz Irpina u Ukrajini koji sada živi u Karlovcu, pri čemu je naglasio da se život može promijeniti preko noći, ali važno je svoj pogled usmjeriti na Boga jer on se i dalje brine za nas. Isti taj Bog vidljivo djeluje kroz svoju djecu koja su spremna služiti bližnjima u potrebi, a takve se prilike nalaze svuda oko nas. Hrvatski su baptisti na različite načine ispružili svoju ruku prema ljudima u potrebi iz Ukrajine – kroz prikupljanje i slanje različite humanitarne pomoći, pronalaženje ili pružanje smještaja i kroz druge različite oblike pomoći onima koji su privremeno svoj dom pronašli u našoj zemlji. Skupina braće i sestara iz Ukrajine koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj sudjelovala je i na ovom Susretu, a za njih je osiguran simultani prijevod uz pomoć sestre Irine Bakanov. Mnoge od inicijativa vezanih za pomoć Ukrajini krenule su iz Kuće nade u Zagrebu, o čijem je raznovrsnom djelovanju, kako na ovom, tako i na drugim područjima, govorio Danijel Kreko iz BC Zagreb Malešnica, zahvaljujući pri tome na podršci koju su pružile i ostale crkve.

Ovaj je dio programa također bio bogat glazbenim doprinosima u kojima su sudjelovali – pastor Ivan Špićak iz BC Daruvar, tim za proslavljanje iz BC Rijeka, mješoviti pjevački zbor Eliam koji djeluje u Čakovcu, i kao posebno iznenađenje – glazbeno scenski prikaz kojeg su pripremila djeca na svom programu.

Zaključnu je poruku iz Božje riječi uputio pastor Ivica Horvat, predsjednik SBC u RH, temeljem teksta iz 2. Timoteju 1,6-8a, pozivajući prisutne da svatko za sebe iznova promisli gdje stoji i da rasplamsa taj Božji milosni dar u sebi kako bismo mogli bez straha i srama nastaviti svjedočiti o Isusu Kristu.

Na samom kraju programa, pastor Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH, posebno je zahvalio lokalnom timu za organizaciju Susreta na njihovom iznimnom trudu i spremnosti da preuzmu svu logističku pripremu. Također je zahvalio i djelatnicima SŠ Čakovec na njihovoj suradnji i doprinosu.

Po završetku programa organiziran je zajednički ručak u restoranu SŠ Čakovec, a radost zajedništva koja je započela prvim jutarnjim susretom nastavila se i oko stola.

Bogato ispunjen dan je brzo prošao, a sudionici ovog Susreta su otišli svojim kućama ispunjeni, ohrabreni, izazvani i obnovljenog pouzdanja da je samo u Isusu Kristu njihova sretna sigurnost.

Svjetlana Mraz

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec