Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Tri dana koja su promijenila svijet

Zagreb, 29. – 31. ožujka 2024. (IBA) – U Baptističkoj crkvi Zagreb održana su bogoštovlja Velikog tjedna. Na bogoštovljima Velikog četvrtka (28. ožujka), Velikog petka (29. ožujka) i Uskrsa (31. ožujka) sudjelovala su djeca i vjernici te vodstvo BC Zagreb.

Na Veliki četvrtak održano je bogoštovlje s nazivom „Oproštajni govor“ na kojem je propovijedao đakon BC Zagreb Johann David Go.

Nakon uvodne molitve i pozdravnih riječi pastora Filipa Grujića, đakon Johann govorio je o važnosti oproštajnih riječi koje ostavljaju dubok utjecaj. Na primjeru riječi Isusa Krista, zapisanim u Evanđelju po Ivanu 13,33-35, istaknuo kako je njegova oproštajna poruka usmjerena na izgradnju međusobne ljubavi među vjernicima. Takvu je ljubav pokazao sam Isus Krist, a upravo će nas po tome prepoznati u svijetu, koje nastoji na razne načine i najčešće neuspješno pronaći i zadobiti ljubav. Krist je takvu ljubav demonstrirao pranjem nogu onih koji će ga nedugo potom izdati, zanijekati i u njega posumnjati.

Nakon propovijedi pastor Grujić vodio je Gospodnju večeru koju su vjernicima poslužili đakoni Zoran Veršec i Đuro Pavlić.

Na Veliki petak, 29. ožujka,  održano je bogoštovlje s nazivom „Uzeše njegove haljine“. Sestra Blaženka Merhaut-Bjelopavlović čitala je 18. i 19. poglavlje Biblijskog teksta iz Evanđelja po Ivanu koji opisuju uhićenje i raspeće Isusa Krista dok je glazbeni tim BC Zagreb obogatio program prigodnim duhovnim pjesmama. Bogoštovlje je bilo kontemplativno uz opširno čitanje i promišljanje Biblijskog teksta.

Propovijed je prenio starješina Ivan Vučetić, podsjećajući se kako su rimski vojnici razdijelili kockom Isusovu odjeću te kako nas, nasuprot golotinje na križu, Isus Krist svojom žrtvom ponovno oblači i potiče na razvijanje odnosa kako s Bogom, tako i s bližnjima.

Isusovom žrtvom otvaraju se vrata u međuljudskim odnosima te čovjek više nije primoran biti čovjeku vuk, nego blagoslov jedni drugima, zaključio je Vučetić, koji je završio bogoštovlje molitvom.

U nedjelju, 31. ožujka jutarnje Uskršnje bogoslužje „Jutro donosi radost“ vodio je pastor Željko Mraz, glavni tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, koji je, nakon uvodne molitve, pročitao tekst iz Evanđelja po Luki 24,1-8 te naglasio pitanje „zašto tražite živoga među mrtvima?“ On je uskrsnuo i mi smo živi i živjet ćemo s Njim, jer uskrsnuće Isusa Krista promijenilo je sve.

Nakon toga djeca su izvela program koji je prenio poruku o značenju i smislu Uskrsa. Predškolska grupa otpjevala je uskršnju pjesmu „Zašto tražite živoga među mrtvima“, školska grupa od 1. do 4. razreda svojim dramskim prikazom govorila je o tome što Uskrs znači svijetu, a što kršćanima. Od obojenih jaja i pisanica do križa koji označava Božju ljubav prema ljudima kroz uskrslog Krista. Školska grupa od 5. do 8. razreda upriličila je dramski prikaz o transformaciji od stanja tjeskobe, mržnje, pohlepe, ponosa  i tuge do mira, ljubavi, sigurnosti, davanja, poniznosti i radosti.

Pastor BC Zagreb Filip Grujić, čitajući psalam 30., naglasio je kako se prisjećamo i obilježavamo činjenicu Kristovog fizičkog uskrsnuća. Upravo su psalmi pjesme i molitve, duboki doživljaji vjere, ali i nevjere, pouzdanja, ali i sumnje, radosti, ali i očaja, ispunjenosti, zahvalnosti i nade, ali i brige, straha, tjeskobe i ljutnje.

Govoreći o poruci psalma, pastor Grujić je naglasio kako u životu postoje trenuci kada smrt na razne načine postane stvarnija te da svoje živote živimo u sjeni smrti.

Psalam počinje s riječima zahvalnosti Bogu i prožet je riječima sjećanja na ono što je Bog učinio u prošlosti kao i na trenutke u sadašnjosti koji su prožeti osjećajima straha i očaja, ali i hrabrosti i radosti, kazao je pastor Grujić, naglašavajući kako upravo te emocije uplašenosti i usamljenosti održavaju osjećaje Kristovih sljedbenika nakon njegovog raspeća.

Ipak, upravo trećeg dana tragedija križa postaje radost uskrsnuća a noć puna suza postaje privremena sa novom zorom na horizontu koja donosi radost. Uskrsnuće je Božji ultimativni zaokret, izbavljenje od sigurne smrti, okretanje iz stanja tuge u stanje radosti i to je snaga uskrsnuća, istaknuo je pastor Grujić, dodajući kako kršćanstvo stoji ili pada na uskrsnuću Isusa Krista, bez kojeg nema radosne vijesti za ovaj svijet.

One koji vjeruju u Sina Božjeg, koji je začet po Duhu Svetome, rođen od djevice Marije, mučen pod Poncije Pilatom, raspet, umro i pokopan, sišao nad paklom, treći dan uskrsnuo od mrtvih, uzašao na nebesa, sjedi s desna Ocu odakle će doći suditi žive i mrtve, riječi psalma 30 podsjećaju da je izbavljenje od smrti nešto čega se treba prisjećati u zahvalnosti i čemu se treba radovati, zaključio je pastor Grujić.

Na kraju jutarnjeg Uskršnjeg bogoštovlja pastor Mraz naglasio je riječi uskrslog Gospodina Isusa Krista koje su zapisane u Evanđelju po Mateju 28,18-20, a upućene su vjernicima i danas:

„Isus im priđe i reče im: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Idite zato i učinite sve narode mojim učenicima krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Učite ih da ispunjavaju sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.”

Na popodnevnom Uskršnjem bogoštovlju na engleskom jeziku koje je okupilo međunarodnu zajednicu BC Zagreb, nakon radosnog i entuzijastičnog slavljenja koje je predvodio brat Simon Roberts (UK) i glazbeni tim međunarodne zajednice,  vjernici iz preko 25 različitih zemalja svijeta promišljali su o pitanju „Zašto tražite živog među mrtvima?“ Na temelju Biblijskog teksta iz 24. poglavlja evanđelja po Luki propovijedao je Scott Molvar (SAD) te pozvao okupljenu braću i sestre da traže život koji dolazi po uskrsnuću Isusa Krista.

Nakon bogoštovlja okupljeni vjernici održali su zajednički Uskršnji ručak a na bogatom blagdanskom stolu mogle su se naći delicije iz svih krajeva svijeta.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Pastor Tomislav Zorić u emisiji „Zajedno u duhu“

Vijesti

PEV uskršnja čestitka i poruka/EA Croatia Easter Greeting and Message

Vijesti

Izložba i panel “Prozori u ljepotu”

Vijesti

Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno“

Vijesti

BC Zagreb – bogoslužje krštenja

Vijesti

Održan EEA Balkan Learning Community u Albaniji