Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Susret pastora posvećen osnivanju i osnaživanju crkava

Crikvenica, 10. svibnja 2023. (IBA) – Nakon višegodišnje stanke, održan je susret pastora, voditelja zajednica i misijskih partnera Saveza baptističkih crkva u Life centru u Crikvenici. Susretu je pribivalo 30-tak sudionika, a tema susreta bila je ‘Revitalizacija i/ili osnivanje crkava – naša iskustva, izazovi i poticaji za budućnost!’.

Susret je otvorio glavni tajnik Saveza, Željko Mraz s izlaganjem na temu: ‘Baptističke crkve – jučer, danas…’ Ukratko je prikazao nastanak i razvoj baptizma na području Hrvatske od njegovih početaka s H. Meyerom i Lotzom krajem 19. stoljeća pa do danas. Podsjetio je pastore, kako na njihove prethodnike koji su uložili svoje živote u širenju evanđelja i osnivanje crkava, tako i na temeljne vrijednosti i strategiju rada SBC-a.

Drugi dan susreta otvorio je pastor Nenad Kovačević s izlaganjem na temu ‘Osnaživanje crkava.’ Iznio je pet načela nužnih za izgradnju duhovno snažne zajednice. Uz njega su o svom životnom putu i iskustvu svjedočili i pastori Teofil Mršić, Ladislav Ružička i Giorgio Grlj.

O osnivanju crkava govorio je pastor Darko Mikulić, istaknuvši sedam čimbenika važnih za osnivanje novih crkava. Teme i naglasci izlaganja govornika su se međusobno ispreplitali što je doprinijelo obogaćivanju razumijevanja teme. Pastori Kornel Crnković, Daniel MacKenzie i Josip Čukić su sadržaj poslijepodneva obogatili svojim svjedočanstvima.

Zadnjeg dana susreta iznijeti su rezultati razgovora u malim skupinama koji su obilovali zanimljivim i nadahnjujućim iskustvima iz zajednica diljem Hrvatske. Razgovaralo se ne samo o unutrašnjem životu zajednica već i o važnosti društvene prisutnosti u službi potrebitima i naviještanju evanđelja novim i kreativnim metodama evangelizacije.

Prije Gospodnje večere koju je predvodio pastor Mirčo Manavski, propovijedao je predsjednik SBC-a, pastor Ivica Horvat. Na primjeru kralja Ezekije, čovjeka koji je vratio narod Izraleov štovanju jednoga Boga pokazao je, kako na važnost odluke da se beskompromisno ‘očisti Svetište’, ali i na realnost sila tame koje žele posijati strah u Božjemu narodu. Zahtjevna je služba Božjih slugu.

Tijekom cijelog susreta slavljenje i pjevanje animirao je Branko Kovačević.

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve