Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno“

U organizaciji Saveza baptističkih crkava Republike Hrvatske (SBC u RH) i Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) u Crikvenici je od 8. do 10. ožujka 2024. godine održan Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno“.

Na stručnom skupu je sudjelovalo 60-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz različitih crkvi reformacijske baštine diljem Hrvatske.

Prvog dana, u petak, 8. ožujka skup je otvorila Svjetlana Mraz, koordinatorica vjeronauka pri SBC u RH koja je kratko pozdravila sudionike i povela ih u promišljanju o Božjim dobročinstvima temeljem Psalma 103. Glavna tema cijelog skupa je bilo mentalno zdravlje, a uvodno predavanje pod nazivom „Stvoreni tako čudesno“ održao je prof. Ratko Medan, pastor EPC Stijena spasenja, Zagreb. Nakon što se osvrnuo na neke relevantne podatke vezane uz mentalno zdravlje, kako u našoj zemlji tako i u Europi, pastor Medan je dao biblijski pogleda na čovjeka stvorenog na Božju sliku, na proces narušavanje te savršene slike, završivši s pogledom na buduću obnovu koju daje Bog u svoje vrijeme.  

Drugog dana, u subotu, 9. ožujka,  je, nakon uvodne duhovne motivacije, koju je održao Robert Bogešić, čitajući retke iz knjige proroka Izaije 64,8 „Ali sada, Gospode, ti si otac naš, a mi smo glina, ti si tvorac naš, i mi smo svi djelo ruku tvojih“, predavanja na temu „Mentalno zdravlje djece i mladih“ održala je Irena Šestak, dipl. psih.

Kroz dva predavanja dipl. psih. Šestak je govorila, između ostalog , o mentalnim poremećajima kod djece i mladih, o mitovima ili činjenicama o mentalnom zdravlju te o kategorijama mentalnih poremećaja. Sudionici su imali prilike u malim skupinama porazgovarati o različitim primjerima narušenog mentalnog zdravlja kod djece školske dobi.

U popodnevnim satima održane su radionice „Psihološka otpornost – kako je ojačati“, koju je vodila Elizabeta Koprivnjak magh. psych., „Daj pet – za bolji svijet“, koju su vodile Arna Bogešić i Irena Mihaljević, učiteljice razredne nastave te „Kreativnost i mentalno zdravlje“, koju je vodila vjeroučiteljica Mirela Peras.

U večernjim satima organizirano je večer opuštanja i zabave koje je osmislila Petra Bohall, gdje su kroz igru sudionici prolazili kroz pojedine biblijske likove i njihove događaje, kao što su bili Adam, Abraham, Mojsije, David, Noa, Petar, Lazar i Pavao. Ovako provedeno vrijeme zajedništva uz puno smijeha i obilje dobrog raspoloženja bio je praktičan doprinos brizi za mentalno zdravlje vjeroučitelja.

Na završnom bogoslužju u nedjelju, 10. ožujka kroz kreativno osmišljen program su vodile Danijela Horvat i Helena Moguš, dok je pastor Medan vodio blagovanje Gospodnje večere te je održao propovijed na temu „Holistički pristup čovjeku“.

Tom je prigodom pastor Medan kroz tekst Psalma 16 govorio o holističkom pristupu čovjeku i njegovom odnosu s Bogom.  Naglasio je kako je prvi holistički pristup usmjerena na cjelovitost čovjeka kao duhovno, psihički i tjelesno biće, drugi pristup je življenje života ne kao jedinka nego u zajedništvu, od „ja“ prema „mi“ te treći pristup koji je usmjeren na zadovoljstvo čovjeka sa svojom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, gdje je Bog najveće dobro.

Slavljenje je tijekom seminara vodio tim za slavljenje sastavljen od glazbenika iz nekoliko različitih crkvi.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”