Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Seminar o revitalizaciji crkve održan u Rijeci

Rijeka, 16. prosinca 2023. (IBA) – Četvrti u nizu seminara o revitalizaciji crkve održan je u Pastoralnome centru riječke Baptističke crkve.

Seminari koji se održavaju po regijama Hrvatske rezultat su želje Protestantskog evanđeoskog vijeća da potakne crkvena vodstva na promišljanje aktualnog stanja u mjesnim crkvama i potrebnim koracima kako bi zajednice mogle stvoriti preduvjete za rast i napredak u budućnosti. Temelj tih razmišljanja je knjiga ‘Zdrava crkva’ autora Davida Browna u izdanju Saveza baptističkih crkava u RH. ‘David Brown se oslanja na svoje iskustvo revitalizacije crkve u središtu Pariza i vođenja Mreže za revitalizaciju crkve za Europski forum vodstva kako bi ponudio viziju i proces za revitalizaciju crkve, s fokusom na europske kontekste.’ Seminare vode Ivica Horvat, predsjednik SBC-a i Željko Mraz, glavni tajnik SBC-a.

U Rijeci se okupilo četrdesetak voditelja i zauzetih suradnika evanđeoskih crkava iz Primorja, Istre i Gorskoga Kotara. Seminar je obuhvatio izlaganje pet tema, a glavni se dio odigravao u razgovoru u malim grupama oko pitanja koja su služila posvješćivanju aktualnog stanja u pojedinim crkvama.

Središnja je misao, kako knjige tako i razgovora na seminaru, pitanje što je to zdrava crkva. To je zajednica vjernika kojoj je u središtu Evanđelje Isusa Krista. Zajednica u kojoj kršćani uče ljubiti Boga i svoje bližnje u njihovom kulturnom kontekstu. Dva su vidika pri tom: okupljena i raspršena crkva. Okupljena je crkva ona koja uz glavno nedjeljno bogoslužje i druge vidove organiziranih ciljanih službi i poduka privlači ljude, dok je raspršena crkva ona zajednica vjernika koja od ponedjeljka do subote živi evanđelje u svojoj obitelji, radnome mjestu, susjedstvu, slobodnome vremenu…

Cjelodnevni seminar ponudio je vrlo sadržajno vrijeme provedeno u zajedništvu onih koji se rjeđe viđaju, ali nose isti teret za boljitkom i napretkom Kristove crkve u jednoj regiji Hrvatske.

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve