Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Razlog za živu nadu – Uskrsno bogoštovlje s prognanim Ukrajincima

Zagreb, 24. travnja 2022. (IBA) – U Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Zagreb, organizirana je proslava Uskrsa s prognanim Ukrajincima u Hrvatskoj pod nazivom Razlog za živu nadu. Pozivu se odazvalo tristotinjak Ukrajinaca među kojima je bilo stotinjak djece, a svi su oni na različite načine povezani s Kućom nade, Savezom BC u RH i drugim evanđeoskim crkvama u RH.

U Hrvatsku su došli iz različitih mjesta Ukrajine, a sada se neki od njih nalaze u Zagrebu dok su drugi na ovaj susret doputovali iz Jaškova, Karlovca, Mačkovca, Murskog Središća, Samobora, Slavonskog Broda, Požege, Pušćina i Varaždina. Svim sudionicima je organiziran zajednički prijevoz, a za jednu je skupinu osiguran specijalizirani prijevoz jer se radilo o osobama s invaliditetom. Glavni je pokretač ovog događanja bila Kuća nade pod vodstvom pastora Mihala Kreko, a  cijeli je događaj organiziran pod pokroviteljstvom SBC u RH u sklopu inicijative Služimo zajedno. 

U ime gradske četvrti Susedgrad, toplu dobrodošlicu svim okupljenim Ukrajincima izrazio je predstavnik Vijeća četvrti, Hrvoje Dominić, čestitajući im Uskrs. Zatim se prisutnima obratio pastor Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH koji je osim pozdrava i Uskrsne čestitke prisutnima, zahvalio svim crkvama i pojedincima koji su pomogli u zbrinjavaju izbjeglih Ukrajinaca, kao i Vladi RH koja je osigurala zbrinjavanje osoba s invaliditetom u specijaliziranim ustanovama.   Pročitavši biblijske retke iz Knjige proroka Izaije 53,4-5, pastor Mraz je prenio kratku poruku ohrabrenja ukazujući na Boga koji razumije čovjeka, koji je živ, koji iscjeljuje naše slabosti i preuzima naše grijehe na sebe. Program je nadalje nastavljen isključivo na ukrajinskom jeziku. Poseban pozdrav je stigao iz Ukrajine u obliku video Uskrsne čestitke kojom se svim Ukrajincima obratio predsjednik Saveza baptističkih crkava Ukrajine, pastor Valerii Antoniuk.

Kroz program je vodio pastor Serhiy Bochko iz Kijeva, a na početku mu se pridružila i njegova supruga Natalia koja se na posebno emotivan način obratila prisutnima. Govorila je kao majka u izbjeglištvu drugim majkama, kojih je ipak bilo najviše među prisutnima u dvorani. Pastor Bochko je predvodio slavljenje uz veliku podršku tima za slavljenje BC Malešnica Zagreb, a zatim je prenio poruku iz Božje riječi na temelju teksta iz Evanđelja po Luki 24,1-36. Pri tome je  posebno naglasio: „Kada mislimo da je tama pobijedila naš svijet, trebamo doći bliže Uskrslom Gospodinu; Kada želimo vidjeti Gospodina u svom životu, trebamo, poput Marije na dan uskrsnuća, pogledati unatrag i moći ćemo vidjeti Božju ruku nad našim životima; Isus je jači od smrti, zato se nemamo čega plašiti!“ Na kraju je pastor uputio poziv svima onima koji u svojim srcima upravo sada osjećaju ‘kamen’ straha, ljutnje ili gorčine da mole Isusa da on sam odmakne taj kamen iz njihovog života.     

Tijekom program je odvojeno posebno vrijeme za molitvu u malim grupama s naglaskom na molitvu za mir u Ukrajini. Prilikom poziva na molitvu, pastor Bochko je pozvao prisutne da ne zaborave da se glavni rat u stvari ne odvija između različitih naroda već u duhovnom svijetu naglasivši da, kada mole za svoju zemlju i svoj narod, da ne zaborave moliti i za svoje neprijatelje. Cijela je dvorana na kraju ujedinjeno i sa suzama u očima zapjevala sada već svima dobro poznatu pjesmu ‘Molitva za Ukrajinu’. 

U isto vrijeme, u Kući nade se odvijao poseban program za djecu kojeg su organizirali volonteri iz BC Malešnica i BC Zagreb (Radićeva). Nakon programa djeci su podijeljeni prikladni pokloni.

Po završetku službenog programa, bilo je prilike za razgovor, upoznavanje, razmjenu kontakata pa i susretanje starih prijatelja. Najljepše je bilo vidjeti susrete starih prijatelja ili poznanika iz Ukrajine koji su zbog rata izbjegli na različite strane, a sve do ovog dana nisu niti znali da se nalaze u istoj zemlji ili čak u istom gradu. 

Uskrsli Krist, istinski razlog žive nade, bio je prisutan u cijelom ovom događaju koji je donio veliko ohrabrenje i blagoslov svim prisutnima, bilo da su oni iz Ukrajine ili iz Hrvatske.  

Svjetlana Mraz 

(preuzeto s baptist.hr)


Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”