Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Proslavljena stota godišnjica crkve u Mošćenici

Mošćenica 30. travnja 2023. (IBA) – Baptistička crkva Mošćenica tijekom tri dana, pod sloganom ‘Blizu je dan!,’ obilježila je 100. godišnjicu svojega postojanja. Obljetnici su se odazvali sadašnji i bivši članovi ove zajednice, kao i mnoga braća i sestre iz susjednih zajednica i šire, te predstavnici Saveza baptističkih crkava u RH – tajnik Željko Mraz i predsjednik Ivica Horvat.

Događaj je započeo u petak u predvečernjim satima slavljenjem uz zajedničke pjesme i glazbene doprinose domaćina i uzvanika. Tema večeri bila je ‘Nepromjenjeni Krist.’ Bila je ovo večer prisjećanja, glazbe i ohrabrivanja u kojoj su na neka ‘dobra, stara vremena’ podsjetili mnogi bivši i sadašnji članovi zajednice prepričavajući različite anegdote i događaje. Glazbenim je doprinosom sve prisutne blagoslovila grupa Exodus, koja je za vrijeme svojega djelovanja bila važan čimbenik duhovne glazbe u Hrvatskoj, te Tihomir i Tabita Mikulić, Danko Tomanić i Simeon i Goran Goga. U drugom djelu programa prisjećalo se mnogih blagoslova koje BC Mošćenica posjeduje danas pa su ovdje glazbenim doprinosima sudjelovali aktualni članovi zajednice uključujući i mlade. Bilo je prilike i poslušati intervju s voditeljem slavljenja ove zajednice Simeonom Goga u kojem se moglo između ostaloga saznati i koji su izazovi i blagoslovi ove službe, te koji su ga stihovi vodili kroz ovu službu. Večer je završila neformalnim druženjem uz zakusku i pjesmu.

U subotu ujutro započelo je prvo svečano bogoslužje koje je uvodnim pozdravom otvorio pastor pripravnik BC Mošćenica Andrew-Peter (Andy) Špičak. Nakon štovanja kroz molitvu i pjesmu đakon Mario Mikulić dao je detaljan povijesni pregled prvih 80 godina zajednice (1923.-2003.). Pastor BC Slavonski Brod, Darko Mikulić, koji je djetinjstvo i ranu mladost proveo upravo u zajednici BC Mošćenica, propovijedao je na temu ‘Vremena koja prolaze’ potkrepljenu stihom iz poslanice Hebrejima 13:7 koji nas podsjeća da se spominjemo naših glavara koji su nam navješćivali Božju riječ i da, promatrajući kraj njihova života, nasljedujemo njihovu vjeru. Pastor Mikulić u svojoj je propovjedi istaknuo neke vrline koju su kroz povijest posjedovali prve generacije članova ove zajednice: istinska ljubav za drugoga, gostoljubivost, navješćivanje Evanđelja unatoč otporu sustava, poštivanje braka, služenje, skromnost, odvažnost i hrabrost u Kristu. Nakon bogoslužja zajedništvo se nastavilo ručkom, pjesmom, sportskim aktivnostima i druženjem u prirodi u kampu Zelena dolina pokraj Petrinje.

Nedjeljno svečano bogoslužje započelo je pozdravom i štovanjem kroz zajedničke pjesme. Za blagoslov su molili pastori Željko Mraz, Timothy-Ivan Špičak i Miloš Komanović. Pastor pripravnik BC Mošćenica Andy Špičak dao je povijesni pregled zadnjih 20 godina ove zajednice, dok je pastor Ivica Horvat propovijedao na temu ‘Iščekujući Gospodina’ na temelju stihova iz poslanice Hebrejima 10:19-25. Pastor Horvat naglasio je da se Krista ne iščekuje ležeći s jastukom ispod glave i zureći u nebo kao da gledamo golubove, već naše iščekivanje treba biti duboka uronjenost u poslanje. Kao i ranijeg dana, nastavak zajedništva bio je u kampu Zelena dolina.

Povijest baptističke crkve Mošćenica započinje odlaskom brata Jove Jekića 1913. iz Grabovca u Ameriku u grad Detroid gdje 1916. doživljava susret s Isusom kroz propovijedi Nikole Vujaklije, čovjeka rodom iz Jovinog susjednog sela Bačuge. Tri godine kasnije brat Jovo Jekić odlučuje se vratiti kući u rodno selo i tamo navještavati Evanđelje. Na njegove propovjedi 1921. obraćaju se obraćenici – bračni par Lenhard, Željko i Marija, koji su živjeli u Hrastovici. Iste godine Željko Lenhard kupuje zemljište na željezničkoj stanici u Mošćenici gdje izgrađuje malu privatnu kuću od tzv. šlipera u kojoj se okupljaju prvi vjernici u Mošćenici. U siječnju 1922. Andrija Mikulić stariji prolazio je sa svoja dva prijatelja pored te kućice i čuo kako vjernici unutra pjevaju. Njih trojica odlučuju ući unutra i vidjeti kako izgleda ta „nova vjera“ te je tako Andrija Mikulić postao prvi obraćenik koji je rođeni Mošćeničanin. Njegovo krštenje na rijeci Kupi 1923., na kojem je kršteno 5 krštenika iz Grabovca, Bačuge i Brezovog Polja, te 7 iz Mošćenice, smatra se službenim početkom rada i djelovanja baptističke crkve Mošćenica. Krajem 1923. na željezničkoj stanici napravljena je prva zgrada baptističke zajednice u bivšoj Jugoslaviji – zgrada BC Mošćenica. Zanimljivo je spomenuti da se pijesak za tu zgradu izvlačio iz rijeke Kupe nedaleko od stanice i koritom dovlačio na kopno. Spomenuto korito u jednom je trenutku potonulo zbog preopterećenja, dok u isto vrijeme vjernici koji su pjesak izvlačili pjevaju poznatu kršćansku pjesmu „Usred silne bure plovi malen brodić gle’“. Doniranje sredstava za izgradnju inicirao je brat Everet Gill iz Amerike. U toj zgradi vjernici su se okupljali narednih 8 godina.

1931. braća Željko Lenhard i Andrija Mikulić zajedničkim sredstvima kupuju zemljište na cesti Sisak-Petrinja na kojem se još i danas nalazi ova baptistička zajednica. Materijal za izgradnju prve zgrade na sadašnjem zemljištu pribavljen je reciklažom građevinskog materijala zgrade sa željezničke stanice, a pri izgradnji pomagala su mnoga braća iz susjednih zajednica i šire. Zgrada doživljava prvu renovaciju 1968. godine, a 29. i 30.11. iste godine održana je svečanost otvorenja te nove zgrade.

Za vrijeme Domovinskog rata mnogi članovi zajednice djeluju kroz misijsku grupu Getsemani u Sisku, točnije, u baptističkoj crkvi Betel, a također se humanitarna pomoć pružala i u prostorijama BC Mošćenica kroz dijeljenje odjeće, hrane i umjetnog gnojiva preko organizacije Moj bližnji.

2003. godine zgrada BC Mošćenica prolazi kroz još jednu renovaciju pod vodstvom brata Josipa Kavalina gdje se interijer proširuje i modernizira, a vanjski izgled zgrade također se bitno mijenja. S bogoslužjima u najnovijoj zgradi započinje se za Badnjak 2003.

Kroz svoju povijest, a osobito unazad pedesetak godina, ova zajednica uvelike je služila i glazbom. Protekom vremena glazba i instrumenti postajali su moderniji, ali još i danas rado se pjevaju stare kršćanske himne kroz lijepu suradnju modernih instrumenata i tradicionalnih tamburica. U zajednici su djelovali različiti glazbeni sastavi kao što su Živo kamenje, Ebenezer, Nebeski zvuci i Exodus, te pojedinci kao Danko Tomanić. Različiti zborski i tamburaški sastavi također su ostavili svoj trag.

Rad i djelovanje mladih i djece nešto je što ova zajednica njeguje od svojih početaka. 16.6.1985. održana je dječja konferencija, a od 2004. do danas održano je 12 omladinskih konferencija.

Kamp Zelena dolina važno je sredstvo misijskog djelovanja ove zajednice preko 30 godina.

Veliki izazovi snašli su njezine članove 28. i 29.12.2020. kada su dva razorna potresa pogodila Petrinju i okolicu. Službe su na neko vrijeme bile obustavljene, ali kontakti i podrška nisu nedostajali. U poslijepotresnom vremenu članovi zajednice djelovali su služenjem i propovijedanjem u mjestu Sibić gdje su pomogli izgraditi skladište za držanje humanitarne pomoći. Također su djelovali i u kontejnerskom naselju u Petrinji kroz propovijedanje Evanđelja i humanitarni rad.

Tri dana u kojima se obilježavala ova godišnjica protekla su radosno, sa zahvalnosti i pogledom u prošlost, ali i u budućnost. Ova zajednica želi biti orijentirana i usmjerena na poslanje, iščekujući Kristov povratak jer – blizu je dan!

Denis Salijev

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec