Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Promišljanje o dobroti i milosti Gospodnjoj

Vinkovci, 7. kolovoza, 2022. – U Pastoralnom centru Crkve Božje u Vinkovcima, održano je zajedničko bogoštovlje s obredom vodenog krštenja. Domaći tim služio je u pjesmama slavljenja, a s duhovnim recitacijama poslužilo je nekoliko sestara. Nadglednik Matej Lazar Kovačević govorio je iz Psalama 23,6  na temu; Dobrota i milost Tvoja pratit će me u sve dane života. Iako je patnja sastavni dio života svakog čovjeka, iskreni vjernik snagu pronalazi u istini da Božja dobrota i vjernost ga uvijek prate, čak i u trenucima kada to ne razumije.

Obred vodenog krštenja učinio je domaći pastor David Hvala. U vjerovanju Crkve Božje točka 10. navodi da; Vjerujemo u vodeno krštenje podronjenjem. Svi koji se pokaju trebaju biti kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetog. Grčka riječ za vodeno krštenje je baptizo što znači potpuno uroniti, podroniti. Vodeno krštenje je izjava vjere jer vjerom u pomirujuću smrt i uskrsnuće Isusa Krista; vjernici su opravdani, učinjeni pravednima i pravednost samog Isusa Krista stavljena je u njih, na temelju vjere srca.

Krštenje je tako znak Božje djelatne milosti izlivene za nas u Kristu, znak je Božjeg milosrđa koje temelji odluku vjere našeg bića. Prema tome, krštenje u vodi znači da smo kršteni u samog Isusa Krista a ne u neku određenu denominaciju. Time smo, tvrdi apostol Pavao, djeca Božja jer smo se krštenjem obukli u Krista (Gal 3,26-27), koji predstavlja ostvarenje krštenja, te smo po Njemu sudionici u svim Njegovim blagoslovima.

Tvrdimo stoga, da biblijski shvaćenom krštenju, prethodi vjera pojedinca. Vjera, iako dolazi odozgo kao Božji neizrecivi i neočekivani dar, ona nalazi u našem biću svoj oslonac. Dolazi kao odgovor težnjama cijeloga našeg bića; ne samo kao odgovor razumskim zahtjevima, već ona daje odgovor i zahtjevima srca i osjećaja. Stoga, vjernik se ne rađa, on to milošću Božjom postaje! Vjera je ključna u procesu biti vjernikom.

Priznanje vjere nije puka obredna formalnost, nego izraz čvrsta povjerenja u Isusa Krista. Bez vjere i pokajanja, bez priznanja Krista za svojeg Spasitelja i Gospodina, uranjanje u vodu je bez ikakva značenja. Nemoguće je biti pripadnik Božjeg naroda bez osobnog ispovijedanja vjere, « … jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog … !» (Heb 11,6) Stoga nam u navještaju Radosne vijesti ostaje ne iznevjeriti temeljno poslanje Crkve: «Pođite dakle i navijestite, krštavajući… ! »

Svi nazočni su u zaključku uživali u pripremljenom domjenku.

U Vinkovcima, 7. kolovoza, 2022.

David Hvala, Pastor

(preuzeto s crkvabozja.hr)

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec