Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Progonstvo kršćana u svijetu

Prema informacijama koje je objavila kršćanska Međunarodna mreža Open Doors početkom 2023. godine, između jeseni 2021. i jeseni 2022. u svijetu je ubijen 5.621 kršćanin, uhićeno ih je 4.542, a 5.259 ih je oteto. Na meti nasilja bilo je 2.110 crkvi i crkvenih objekata, a više od 360 milijuna kršćana bilo je izloženo visokoj razini progona i diskriminacije.

Kako navodi Open Doors, posebno je teško kršćanima na Bliskom istoku, području nastanka kršćanstva, području gdje je živio i djelovao Isus Krist, području koje, nakon više od 2.000 godina polako ali sigurno biva očišćeno od kršćana.

Krajem 2022. godine je Međunarodna kršćanska organizacija Pomoć crkvi u potrebi (ACN) iznijela u izvješću podatak kako se neke od najstarijih kršćanskih zajednica u svijetu u opasnosti su od nestanka što je rezultat masovnog iseljavanja.

Tako su kršćani 2010. činili 6% stanovništva u regiji – broj otprilike jednak stanju na početku 16. stoljeća kada je došlo do ekspanzije Osmanskog Carstva. U posljednjem desetljeću nakon izbijanja Arapskog proljeća 2011., kršćanske zajednice u mnogim muslimanskim zemljama proživjele su progone i masakre.

Činjenica je kako je broj kršćana smanjen zbog ratova, etničkih čišćenja i zločina koje su činili pripadnici ISIL-a i srodnih terorističkih grupacija. Tako u ovom trenutku na Bliskom istoku postoje 22 kršćanske zajednice: osam protestantskih, sedam katoličkih i sedam pravoslavnih crkava, a većina tih kršćana pripadnici su autohtonih kršćanskih zajednica poput maronitske, melkitske (grčke), armenske, koptske, kaldejske, asirske crkve. Procjenjuje se da trenutno kršćani čine oko 4% stanovništva regije – 15 milijuna vjernika, što predstavlja drastičan pad u odnosu na početak 20. stoljeća kada je kršćana bilo nešto više od 20%.

Jedina zemlja u regiji koja ima rastuću kršćansku zajednicu je Izrael, gdje je kršćansko stanovništvo poraslo za 1,4% u 2020. Pomalo paradoksalno, budući da Židovi ne priznaju Isusa,  kršćani u Izraelu imaju koristi od jedine funkcionalne demokracije na Bliskom istoku jer je njihova vjerska sloboda koliko toliko zajamčena.

Prema izraelskom zavodu za statistiku iz prosinca 2021., 84% ispitanih kršćana izjavilo je da je  zadovoljno životom u Izraelu. To pokazuje da kada demokratska država funkcionira tada manjinske zajednice mogu profitirati usprkos činjenici da su manjinske.

Ipak, ne treba zanemarivati podatke kako i u Izraelu kršćani pate podjednako kao i muslimani i drugi nepripadnici judaizma te su podvrgnuti diskriminaciji. Tako je, npr. na Zapadnoj obali i u Gazi, postotak kršćana u stanovništvu pao je s 11% 1922. na 1,5% u 2017. godini, a posljednjih godina pao je ispod 1%., dok je tijekom 2022. s područja Zapadne obale emigriralo je više od 5.000 kršćana.

Autor: Matija Šerić, Geopolitika.News (Cijeli tekst dostupan na https://www.geopolitika.news/analize/m-seric-krscani-na-bliskom-istoku-progonjeni-i-zaboravljeni-narod-koji-nestaje/)

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”