Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Dana 10. svibnja 2024. godine u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu održano je, u organizaciji Open Doorsa (Austrija), Hrvatske protestantske konferencije, Udruge Fokus i izdavačke kuće Euroliber, predavanje voditelja regionalne organizacije „Open Doors“ za pomoć progonjenim kršćanima Kurta Iglera pod nazivom „Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?“.

Nakon uvodnog pozdrava moderatorice programa Ivke Markač Bastašić, voditeljice na Radio Mariji, voditelj programa mag. hist. Vatroslav Župančić, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj (EMC) je naglasio kako se ovim predavanjem želi skrenuti više pažnje na probleme s kojima se suočavaju brojni kršćani u mnogim zemljama svijeta, a malo se tome daje pozornost.

Open Doors (Otvorena vrata) je nedenominacijska organizacija kršćanske pomoći koja  od 1955. godine brine za progonjene kršćane u zemljama s ograničenom vjerskom slobodom, a danas je prisutna u više od 70 zemalja.

Voditelj regionalne organizacije „Open Doors“ za pomoć progonjenim kršćanima iz Beča Kurt Igler je uvodno naglasio kako se situacija s progonima kršćana značajnije pogoršala te je posebno dodao kako gotovo svaki sedmi kršćanin u svijetu prolazi kroz neki oblik progonstva.

Prema riječima Iglera, dvije su temeljne forme progona. S jedne strane to je nasilje, dok su, s druge strane, to pritisci kako na kršćane kao pojedince, tako i na crkve.

Govoreći o trendovima u 2024. godine Igler je naglasio kako se religiozno motivirano nasilje intenzivira u podsaharskoj Africi, strani utjecaj u podsaharskoj Africi istiskuje kršćanski život, naglo raste nasilje u Indiji kako se približavaju izbori u državi, sve su brojniji napadi na crkve u mnogim državama od strane vlada, rulja i pobunjenika, istaknuo je Igler, dodajući kako je sve manje kršćana na srednjem istoku Azije i u sjevernoj Africi, dok je stanje kršćanskih crkvi u Nikaragvi jako teško i one brzo propadaju, a u Sjevernoj Koreji državna vlast nastoji svoju poziciju staviti na prvo mjesto te u cijelosti istisnuti kršćane.

Prema podacima s kojima raspolaže Open Doors, u 2024. je do sada ubijeno 4.998 kršćana, 14.766 je napadnutih crkvi i kršćanske imovine, dok je 4.125 kršćana zatočeno.

Među prvih deset država gdje su najviše zabilježeni razni oblici nasilja su Nigerija, Pakistan, Indija, Mijanmar, Niger, DR Kongo, Kamerun, Uganda, Mali, Burkina Faso, dok su prvih deset država prema raznim oblicima pritisaka Sjeverna Koreja, Jemen, Somalija, Libija, Afganistan, Saudijska Arabija, Maldivi, Eritreja, Iran i Sudan, naglasio je Igler.

Govoreći o raznim oblicima pritiska prema ženama, Igler je kazao kako su to seksualno nasilje, prisilni brak, fizičko i psihičko nasilje i kućni pritvor, dok su prema muškarcima to razni oblici fizičkog i psihološkog nasilja, ekonomsko uznemiravanje, zatvaranje te prisilno novačenje u vojsku ili policiju.

Što mi možemo napraviti, uputio je pitanje Igler nazočnima te naglasio kako je potrebno informirati vjernike i javnost o neprijateljstvima prema kršćanima i kršćanskim crkvama, održavati kontinuirano molitve kako bi se uputila duhovna podrška progonjenima, slati pisma ohrabrenja, dijeliti biblije i kršćanske materijale progonjenim kršćanima, kao i davanje donacija kako bi se podržavalo školsko i stručno osposobljavanje te davala i posttraumatska podrška progonjenima.

Tijekom predavanja održana su i svjedočanstva jedne osobe iz Sirije i druge iz Irana koje su morale otići iz svojih zemalja te sada borave u Republici Hrvatskoj.

Ovom prigodom Kurtu Igleru je dodijeljeno priznanje “Edgar Popp” za izniman i nesebičan doprinos u zalaganju za progonjene kršćane, a isto priznanje je 9. svibnja dodijeljeno Mariji Petir, dosadašnjoj zastupnici u Hrvatskom saboru.

Tijekom predavanja u glazbenom dijelu programa sudjelovao je glazbeni tim Fokus bend.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec

Vijesti

Koncert „Psalmi: Večer glazbe i slike“