Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predstavnik međunarodne organizacije Open Doors posjetio Hrvatsku

Na poziv Hrvatske protestantske konferencije, Hrvatsku je posjetio predstavnik organizacije Open Doors, gospodin Kurt Igler. U četvrtak, 5. svibnja susreo se s predstavnicima nadbiskupa Bozanića, s gospođom Marijanom Petir, zastupnicom u Hrvatskom saboru te predstavnicima Zagrebačko-ljubljanske mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

Kako izvještava IKA, u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog preč. dr. Marijan Franjčić i tajnik Povjerenstva o. prof. dr. Jure Zečević, OCD, primili su u četvrtak 5. svibnja u prostorijama Nadbiskupskog Duhovnog stola u Zagrebu gosp. Kurta Iglera, predstavnika međunarodne organizacije Open Doors (Otvorena vrata).

Open Doors međunarodna je organizacija koja se zalaže za progonjene kršćane, vjerske slobode i ljudska prava, direktora regionalnog ureda te organizacije u Beču. U pratnji gosp. Iglera bili su i organizatori njegovoga posjeta Hrvatskoj gosp. Vatroslav Župančić, predsjednik Hrvatske protestantske konferencije i biskup Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH dr. Jasmin Milić, glavni tajnik iste Konferencije.

Tema susreta bili su suvremeni progoni kršćana u svijetu. Nakon zajedničke molitve na početku susreta preč. dr. Franjčić je pročitao biblijski tekst iz 10. poglavlja Matejevog evanđelja, u kojem Isus govori o budućim progonima svojih učenika. Potom je pozdravio gosp. Iglera i njegove pratitelje u ime kardinala Bozanića, u ime Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i u svoje osobno ime te im zaželio dobrodošlicu.

Gosp. Igler je zahvalio za prijem i predstavio međunarodnu organizaciju Open Doors, njezinu povijest te kontekst njezinog nastanka i aktualnog djelovanja. Naveo je da je samo u godini 2020. pomoć i podrška te organizacije dosegla oko 5,8 milijuna kršćana zahvaćenim teškim oblicima zlostavljanja, u više od sedamdeset i jedne zemlje svijeta.

Prema podacima Open Doorsa od 1. listopada 2020. do 1. rujna 2021. ubijeno je 5898 kršćana. Nadalje, zatvoreno je, zbog odluka vlasti ili zbog razaranja, 5110 kršćanskih crkava, neosnovano je uhićeno 4765 kršćana, na zatvorske kazne su osuđena 1464 kršćanina, a 1710 kršćana je bilo oteto i nestalo. Procjenjuje se, ovisno o izvorima i godini procjene, da je raznim oblicima progona zbog svoje vjere izloženo čak između 250 do 290 milijuna kršćana. Suprotno percepciji koja prevladava u javnosti, statistički podaci pokazuju da su kršćani danas najprogonjenija religija i društvena skupina na svijetu.

Kako javlja sabor.hr, zastupnica Marijana Petir sastala se u četvrtak s Kurtom Iglerom, regionalnim predsjednikom organizacije Open Doors – međunarodne organizacije koja se zalaže za progonjene kršćane, vjerske slobode i ljudska prava, predsjednikom Hrvatske protestantske konferencije Vatroslavom Župančićem i glavnim tajnikom Hrvatske protestantske konferencije biskupom Jasminom Milićem.

Sudionici sastanka usuglasili su se oko potrebe praćenja, evidentiranja i izvještavanja o zločinima iz mržnje zbog vjerske opredijeljenosti kako u trećim državama tako i u Europi jer je u posljednje vrijeme primjetan porast zločina iz mržnje prema kršćanima u Europi i skrnavljenje vjerskih obilježja u crkvama i na grobljima, kao i napada na vjernike, svećenike i časne sestre. Porast radikalnih aktivnosti utječe i na pitanje sigurnosti pa je potrebno pronaći adekvatan odgovor i podići svijest javnosti o problemima koji negativno utječu na slobodu vjeroispovijesti i predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava.

U sjedištu Mitropolije Zagrebačko – ljubljanske Srpske pravoslavne crkve gospodin Kurt Igler i delegacija HPK susrela se s predstavnicima mitropolije, đakonima Petrom Kozakijevićem i Aleksandrom Lukićem. Gospodin Igler je upoznao domaćine s radom Open Doors. Predstavnici SPC upoznali su gospodina Iglera s aktivnostima njihove crkve u Zagrebu oko pomaganja progonjenima, npr. vjernicima crkve Eritreje koji su se bježeći pred progonstvom našli u Zagrebu, ili izbjeglima iz Ukrajine, koji nisu direktno progonjeni zbog svoje vjere ali su svakako potrebiti pomoći i duhovne podrške koju im pravoslavna crkvena općina u Zagrebu pruža.

U petak, 6. svibnja. gospodin Igler je u pratnji predsjednika Hrvatske protestantske konferencije, Vatroslava Župančića posjetio protojereja stavrofora Kirka Velinskog, svećenika Makedonske pravoslavne crkve. Tom prigodom je gospodin Kurt upoznao o. Kirka s radom organizacije Open Doors.

Gospodin Igler se susreo i izbjeglim kršćanima iz Irana koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Upoznao se s njihovim problemima te istaknuo važnost da se poštuje europska politika te pruži azil progonjenima zbog vjerskih uvjerenja.

U subotu, 7. svibnja, gospodin Igler je održao predavanje u Zagrebu na adresi Tome i Petra Erdödyja 6 (Protestantska reformirana i Evangelička metodistička crkva) a u nedjelju, 8. svibnja propovijedao je u Protestantskoj reformiranoj crkvi u Zagrebu i u Osijeku čime završava njegov posjet Hrvatskoj.

(preuzeto od metodisti.hr)

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”