Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predstavljena knjiga „Crkva za sva vremena i sve kulture“

U organizaciji Biblijskog instituta, Zagreb predstavljena je, u dvorani Kristove crkve Zagreb, 13. veljače 2023. godine knjiga dr. sc. Stanka Jambreka „Crkva za sva vremena i sve kulture“.

O knjizi su govorili, uz autora, dr. sc. Dalibor Kraljik i dr. sc. Ervin Budiselić, predavači na Biblijskom institutu i recenzenti knjige.

Nakon uvodnih riječi voditelja prezentacije dr. sc. Danijela Časnog, o sadržaju knjige govorio je dr. sc. Kraljik, koji je naglasio kako dr. Jambrek nudi čitatelju moderni i jasan pristup današnjoj kršćanskoj crkvi, kroz pitanja što je crkva, tko je crkva, te koja je svrha crkve i kakvi su modeli crkve.

Govoreći o sadržaju knjige, dr. Kraljik je naglasio kako se ona sastoji od osam poglavlja koja govore o podrijetlu crkve, o modelima crkve, o svrsi crkve, o službama u crkvi, o obredima crkve, o crkvi kao jednoj, svetoj, sveopćoj i apostolskoj, o odnosima crkve i građanske vlasti te o biblijskoj dinamici života crkve.

Prema riječima dr. Kraljika, knjiga dr. Jambreka je namijenjena kako vjernicima, tako i vodstvu crkve te značajan je doprinos razvoju teološke prakse i znanosti te posebno ekleziološkoj misli, zaključio je dr. Kraljik.

Dr. sc. Ervin Budselić je, govoreći o knjizi dr. Jambreka, naglasio, između ostalog, kako se kroz sadržaj knjige može iščitati nekoliko tema, kao što su poziv da se vjernici zagledaju u zrcalo Božje riječi, jer crkva je primarno pozvana služiti Bogu a onda kroz to služiti drugima oko sebe.

Kao druga tema, naglasio je dr. Busdiselić, autor ukazuje na važnost učeništva s pitanjem čijim smo mi zapravo učenici i čiji bi trebali biti, Kristovi ili svijeta oko nas.

Kao treću temu dr. Budiselić je naglasio važnost i nužnost postojanja zdravog vodstva crkve, jer posebno u današnje vrijeme u crkvama nedostaju osobe koje će voditi, ali i služiti.

Autor knjige, dr. Jambrek je govoreći o razlozima nastanka knjige, naglasio kako je ključ perspektive današnje crkve u razvijanju aktivnog osobnog odnosa s Bogom koji se onda projicira i na razvijanje odnosa s bližnjima oko sebe.

Prema njegovim riječima, danas je jedan od najvećih problema neposlušnost Bogu i njegovoj riječi i zato je model crkve u 21. stoljeću povratak Bibliji, Božjoj riječi, koja je temelj sadržaja i ove knjige , zaključio je dr. Jambrek.

Po završetku predstavljanja knjige nastavljeno je druženje okupljenih te se mogla kupiti knjiga „Crkva za sva vremena i sve kulture“.

Robert Bogešić

(Više možete vidjeti OVDJE)

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”