Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predstavljena knjiga „Biblijski bestijarij, uloga i mjesto životinja u Bibliji“, Danijel Berković

U organizaciji Centra biblijskih istraživanja (CBI) 23. studenoga 2022. godine u Čitaonici Biblijskog instituta u Zagrebu predstavljena je knjiga „Biblijski bestijarij, uloga i mjesto životinja u Bibliji“ dr. sc. Danijela Berkovića, koju je izdao Biblijski institut Zagreb 2022. godine..

Nakon što je Nino Brozinčević iz Centra biblijskih istraživanja uputio pozdravne riječi okupljenima, o knjizi su, uz autora, govorili dr. sc. Boris Beck iz Fakulteta političkih znanosti Zagreb i dr. sc. Kotel DaDon, rabin židovske vjerske zajednice “Bet Israel” u Zagrebu.

Dr. Beck je naglasio, između ostalog, kako pojam bestijarij, koji je nastao u antičkoj kulturi te se kroz povijest proteže sve do moderne kulture, otkriva novi dimenziju vjere, jer kroz opis životinja zapravo govori o čovjeku.

Rabin dr. DaDon je govorio, između ostalog, o ulozi životinja u židovskim spisima i biblijskim tekstovima, te se kroz prikazivanje slika o životinjama prikazuju ponašanja ljudi.

Autor knjige, dr. Berković je, govoreći o knjizi, naglasio kako je jedan od ciljeva knjige ukazivanje povezanosti biblijskih osoba s pojedinim životinjama što predstavlja kompleksnu tematiku. Na znanstveni način, uz odabrane biblijske navode, namjera je knjige da pokaže kako su metaforizacija, analogije i alegorije, u kojima se spominju pojedine životinje u biblijskim tekstovima od bitne važnosti za njegovo razumijevanje.

Ovo je poziv na dublje razumijevanje ljudskih bića i Božjih stvorenja, kao i na humaniji odnos prema životinjama kojima je Stvoritelj, kao i ljudima, dao dah života, zaključio je dr. Berković.

Nakon predstavljanja knjige nastavljeno je druženje okupljenih u prostorijama Čitaonice Biblijskog instituta.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”