Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Predsjednik Herzog: „Antisemitizam ostaje, a poricanje holokausta i dalje postoji”

Otvarajući komemoraciju, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nazvala je holokaust „najvećim zločinom povijesti”. Zločin koji je trebao izbrisati jedan narod sa zemlje. Zločin dizajniran za uzrokovanje užasa generacijama. Zločin koji je oblikovao naš moderni europski projekt u utjelovljenje bezvremenskog obećanja: Nikad više”.

Istaknula je da se holokaust nije dogodio preko noći i da su zvona za uzbunu trebala zazvoniti mnogo prije nego što su se na kraju oglasila. Unatoč godinama koje su prošle, i dalje je ključno nastaviti obilježavati holokaust jer antisemitizam još uvijek postoji i zato što je ovo posljednja generacija koja je čula svjedočenja iz prve ruke od preživjelih holokausta, nastavila je predsjednica Metsola.

Europski parlament uvijek će braniti vrijednosti poštovanja, ljudskog dostojanstva, jednakosti i nade, obećala je ona dodavši da Parlament nikada neće biti ušutkan u svojoj borbi za obranu ljudskih vrijednosti i odvraćanje od mržnje i diskriminacije.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog otvorio je govor rekavši: „Danas stojim pred vama kao predsjednik Države Izrael, demokratske nacionalne države židovskog naroda, ali moje srce i misli su s mojom braćom i sestrama ubijenima u holokaustu, čiji je jedini zločin bio njihovo Židovstvo i čovječnost koju su nosili.

Europa ne bi mogla biti ono što jest bez Židova”, rekao je predsjednik Herzog, ali antisemitizam, „poput autoimune bolesti”, doveo je Europu do toga da napadne dio vlastitog DNK-a dok je bila izbrisana zajednička tisućljetna povijest.

Za predsjednika Herzoga, antisemitizam ostaje, a poricanje holokausta još uvijek postoji, u novim oblicima, šireći se novim kanalima – posebno na internetu. „Udaljenost između posta na Facebooku i razbijanja nadgrobnih spomenika na groblju kraća je nego što bismo mislili”, rekao je. „Bolesni tweetovi mogu ubiti, stvarno mogu.”

Europa ima ključnu ulogu u odvraćanju od tog antisemitizma, istaknuo je. Pozivajući zastupnike da se ne drže po strani pred rastućim antisemitizmom, predsjednik Herzog ih je zamolio da „čitaju znakove upozorenja, otkriju simptome pandemije antisemitizma i bore se protiv nje pod svaku cijenu. Uz pomoć obrazovanja, zakonodavstva i svih drugih alata koji su im na raspolaganju, zastupnici u Europskom parlamentu i EU trebali bi se obvezati na iskorjenjivanje rasizma, mržnje i antisemitizma u svim oblicima, rekao je. Predsjednik Herzog također je pozvao Europski parlament da u potpunosti usvoji definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Naglasio je da „kritike Države Izrael ne smiju prijeći crtu u negaciju same egzistencije Države Izrael, države židovskog naroda.” O odnosima Europe i Izraela, rekao je: „Država Izrael i Europa povezani su neraskidivom vezom. Naši zajednički interesi, a još više naše zajedničke vrijednosti, diktiraju našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost.”

Govore u cjelini pogledajte ovdje

Ostale teme

Vijesti

Pastor Tomislav Zorić u emisiji „Zajedno u duhu“

Vijesti

Tri dana koja su promijenila svijet

Vijesti

PEV uskršnja čestitka i poruka/EA Croatia Easter Greeting and Message

Vijesti

Izložba i panel “Prozori u ljepotu”

Vijesti

Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno“

Vijesti

BC Zagreb – bogoslužje krštenja