Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Potraga za srećom i njene posljedice

Dana 16. lipnja 2023. godine u organizaciji Kluba mladih „Puls“, u zagrebačkoj slastičarnici Dolcinotti, predavanje je održao dr. sc. Kosta Milkov, predsjednik Balkanskog instituta za vjeru i kulturu, Skopje (Sjeverna Republika Makedonija) pod naslovom „Potraga za srećom i njene posljedice“.

Pred dvadesetak okupljenih dr. Milkov je istaknuo uvodno kako je traganje za srećom prisutno u svim civilizacijama, dok je, posebno u Zapadnom svijetu naglasak na načine kako tražiti i na koje načine ostvarivati sreću. Pri tome, naglasio je dr. Milkov, dolazi do pojave radikalnog individualizma, gdje se nastoji naći individualni, vlastiti način kako ostvarivati sreću, često ne razmišljajući na okolinu.

U takvom okruženju dolazi do otuđenja među ljudima, do sve više depresije i sve češćeg korištenja raznih antidepresiva, kazao je dr. Milkov, dodajući kako je u takvom okružju najveći neprijatelj „ogledalo“ koje stvara kod osoba iluzije, pojačava strah kako se nešto u životu propušta i nastoji na razne načine ostvariti ali to, nažalost, sve više pojačava razne duševne boli, kazao je dr. Milkov.

Prema njegovim riječima, tu su procesi od fragmentiranja identiteta po rasnom, nacionalnom, vjerskom, spolnom pitanju pa sve do kolektivnog identiteta gdje se osobe ograničavaju raznim ideologijama,

Ali, ima nade, zaključio je dr. Milkov, jer odgovor Božji se nalazi u osobi Isusa Krista, koji ovaj razbijen svijet svojom žrtvom skuplja i daje mu smisao. Prava sreća se nalazi u raznim susretima zajedništva, gdje se ostvaruje radost, radost zajedništva s Bogom, Isusom Kristom, pod vodstvom Duha Svetoga te s bližnjim.

Po završetku predavanja, student Marin Bogešić naglasio je kako se planiraju u Klubu „Puls“, koji je dio aktivnosti slastičarnice Dolcinotti održavati razni oblici susreta i predavanja, od glazbenih, književnih do likovnih.

Slastičarnica Dolcinotti, u centru Zagreba, predstavlja projekt koji je pokrenuo Reto centar u suradnji s Kristijanom Cinottijem, revizorom i osnivačem hrvatskog ureda međunarodne kuće Mazars u Hrvatskoj, kroz koji se želi pridonijeti zapošljavanju majki koje se liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice. Zato slastičarnicu još nazivaju i slastičarnicom nade i dobrote.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”