Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Otvorenje Dokumentacijsko-istraživačkog centra za protestantsko-evanđeosku povijest

Dana 3. travnja 2023. godine u knjižnici Biblijskog instituta u Zagrebu održana je svečanost otvaranja Dokumentacijsko-istraživačkog centra za protestantsko-evanđeosku povijest, koju je vodio dr. sc. Danijel Časni, voditelj centra.

Prema uvodnim riječima dr. Časnija, djelatnost centra biti će usmjerena na istraživanje, prikupljanje, arhiviranje i dokumentiranje povijesnih građa crkava protestantsko-evanđeoske baštine na sustavan i kvalitetan način, uz primjenu digitalizacije dostupne građe.

Pozdravne riječi nazočnima je uputio predsjednik Biblijskog instituta dr.sc. Perry Stepp koji je naglasio kako je ovaj centar mjesto proučavanja povijesti protestantskih crkava te daje temelje za novi, kvalitetniji pristup proučavanju života crkve.

Dr. sc. Lidija Matošević, profesorica sustavne teologije na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, je naglasila kako se otvaranjem ovakvog centra čini vrijedan iskorak u prikupljanju materijala, posebno još kada budu i dostupni brojni materijali iz, posebno, državnih arhiva, čime će se učiniti kvalitetniji iskorak u proučavanju prošlosti za novi, kvalitetniji početak.

Dr. sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku, čestitajući na otvaranju centra posebno je naglasio potrebu kvalitetne suradnje akademskih i znanstvenih institucija što će doprinijeti očuvanju raznih materijala koje govore o povijesti crkve, a posebno o crkvama reformacijske baštine.

Dr. sc. Redžo Trako, predavač i profesor crkvene povijesti, Islama i svjetskih religija na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku naglasio je važnost reformacije kroz dva pozitivna doprinosa. S jedne strane, došlo je do masovnog opismenjavanja i javnog obrazovanja naroda, dok se, s druge strane, poticala sloboda mišljenja, javnog govora i ustrajna obrana stavova, istaknuo je dr. Trako, dodajući kako ne treba izostaviti niti negativne tendencije koje su se pojavljivale tijekom razvoja reformacije, a to su procesi antikatoličanstva, antisemitizma i antiislama. Jedini ispravan način u borbi protiv ovih tendencija je poštivanje, slušanje i bolje poznavanje drugog i drugačijeg, zaključio je dr. Trako.

Mr. sc. Vatroslav Župančić, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve i pastor crkvene općine u Zagrebu naglasio je, između ostalog, kako se ovim centrom dodatno doprinosi važnosti razvijanja razgovora i dijaloga te kultura debatiranja o raznim temama, posebno o ulozi crkve u današnjem vremenu.

Po završetku svečanosti otvaranja centra nastavljeno je druženje uz prigodni domjenak, a nazočni su mogli razgledati izložena stara izdanja knjiga kao i grafičke materijale, pomična slova, koji su se nekada koristila za tiskanje Biblija i ostalih izdanja, kao i izložbeni stol s novijim izdanjima Biblijskog instituta.

O svečanosti otvaranja više možete vidjeti OVDJE.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec