Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Međunarodni teološki simpozij “Biblijska priča o Bogu: Izazovi tumačenja i življenja”

Međunarodni teološki simpozij “Biblijska priča o Bogu: Izazovi tumačenja i življenja” organiziran u suradnji Biblijskog instituta iz Zagreba s Evanđeoskim teološkim veleučilištem iz Osijeka, Abilene Christian University iz SAD-a, istraživačkim centrom Ars Theologica Fakulteta humanističkih i društvenih znanosti „Aurel Vlaicu“ iz Arada u Rumunjskoj te Evanđeoskim teološkim društvom u Hrvatskoj, održan je 16. i 17. lipnja 2023. godine u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u Zagrebu.

Na otvaranju simpozija uvodne riječi pozdrava uputio je dr. sc. Ervin Budiselić, ravnatelj Biblijskog instituta, koji je naglasio kako ima tri razloga zašto je ovakav naziv simpozija. Prvi je taj što je Biblija jedna velika priča, drugi je da su svi koji slijede Isusa Krista pozvani slijediti ga i treći je taj što je Biblijski institut započeo s projektima kako kršćani žive i tumače Bibliju, naglasio je dr. sc. Budiselić.

U prvoj tematskoj cjelini pod nazivom „Narativ i metanarativ biblijskog psaltira i biblijske psalmodije“, čiji je moderator bio predavač na Biblijskom institutu dr. sc. Dalibor Kraljik, sudjelovali su dr. sc. Danijel Berković, predavač Starog zavjeta i hebrejskog jezika na Biblijskom institutu, s temom „Narativ u biblijskoj psalmodiji i biblijskom Psaltiru“, dr. sc. Aleksandar Apostolovski, predavač na Evanđeoskom teološkom veleučilištu u Osijeku s temom „Prisutnost strukture i struktura prisutnosti u Psalmu 23: Što narativno čitanje biblijske poezije može, a što ne može učiniti za starozavjetnu teologiju“ te prof. dr. sc. Krešimir Šimić s Filozofskog fakulteta u Osijeku s temom „Crtica o novijem književno-kritičkom pristupu biblijskoj poeziji“.

U drugom dijelu prve tematske cjeline sudjelovali su dr. sc. Jadranka Brnčić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu s temom „Naratološka kategorija u analizi poezije“, prof. dr. sc. Mark Hamilton s Kršćanskog sveučilišta iz Abilenea (SAD) s temom „Pripovijedanje o Jahvinoj kraljevskoj vlasti u Psalmima 90 – 100“ te doc. Dr. sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba s temom „Sarina i Tobijina molitva – unutarnji monolog u biblijskoj naraciji“.

U trećem dijelu prve tematske cjeline sudjelovali su dr. sc. Dalibor Vrgoč s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ s temom „Zastupljenost psalama u Marulićevom Evanđelistaru i mjesto mudrosnog Psalma 119“, prof. Ratko Medan, pastor Evanđeoske pentekostne crkve Stijena spasenja iz Zagreba, s temom „Holistički pristup življenju u Psalmu 16“ te dr. sc. Beneamin Mocan iz Istraživačkog centra Ars Theologica, Sveučilišta u Aradu (Rumunjska), s temom „Knjiga psalama kao teološki imaginarij: Poziv na imagističko tumačenje“.

U drugoj tematskoj cjelini pod nazivom „Crkve reformacijske baštine u Hrvatskoj (1990. – 2020.)“, čiji je moderator bio dr. sc. Danijel Berković, sudjelovali su dr. sc. Stanko Jambrek, znanstveni savjetnik na Biblijskom institutu, s temom „Pravni položaj i njegov utjecaj na restrukturiranje crkava reformacijske baštine u Republici Hrvatskoj (1990.-2020.)“, dr. sc. Melody Wachsmuth s Evanđeoskog teološkog veleučilišta u Osijeku s temom „Prema ‘bezreligijskoj’ misiji: Aktualni izazovi u misijskoj teologiji i praksi u Hrvatskoj“, dr. sc. Dalibor Kraljik, predavač na Biblijskom institutu, s temom „Evanđeosko-protestantska teologija i praksa krštenja s naglaskom na obred krštenja u crkvama reformacijske baštine u Hrvatskoj“ i dr. sc. Danijel Časni, predavač na Biblijskom institutu, s temom „Biblijska izdanja u crkvama reformacijske baštine u Hrvatskoj s naglaskom na razdoblje od 1990. do 2020. godine“.

Drugog dana simpozija održana je treća tematska cjelina čiji je moderator bio dr. sc. Danijel Časni, pod naslovom „Koncept učeništva među crkvama reformacijske baštine u Hrvatskoj“. U prvom dijelu ove cjeline sudjelovali su dr. sc. Ervin Budiselić, ravnatelj Biblijskog instituta, s temom „Izrael kao učitelj naroda o Bogu“ i Monika Bajić, mag. theol., predavačica na Biblijskom institutu, s temom „Tora: Kretanje kroz životne promjene“.

U drugom dijelu treće tematske cjeline sudjelovali su prof. dr. habil. Marcel Macelaru iz Istraživačkog centra Ars Theologica, Sveučilišta u Aradu (Rumunjska), s temom „Šema Izrael! Prolegomena starozavjetnoj teologiji učeništva“, assist. prof. dr. habil. Daniel Oprean, iz Istraživačkog centra Ars Theologica, Sveučilišta u Aradu (Rumunjska) s temom „Jošuino putovanje učeništva“, dr. sc. Greg Thellman s Evanđeoskog teološkog veleučilišta u Osijeku s temom „Književnici kao učenici u Matejevu evanđelju“ te prof. dr. habil Corneliu Simut iz Istraživačkog centra Ars Theologica, Sveučilišta u Aradu (Rumunjska), s temom „Teologija učeništva J. I. Packera: Prema praktičnoj kršćanskoj duhovnosti“.

Po završetku svake tematske cjeline održane su rasprave na kojima su, uz izlagače, sudjelovali i prisutni gosti svojim pitanjima i komentarima, te se u zaključku simpozija naglasilo kako ovaj događaj predstavlja zajedničko promišljanje raznih biblijskih, teoloških i praktičnih tema, otvorena su neka važna pitanja, adresirane određene potrebe i problemi te dani neki od odgovora na brojna postojeća pitanja i izazove u tumačenju i življenju biblijske priče o Bogu.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”