Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

‘Manje mene, više tebe, Isuse’ – kamp Starih Čintaša

Ugljan / Činta 9. srpnja 2022. (IBA) – Sretnici koji poznaju Čintu neće se čuditi tvrdnji da je ona ‘sveto tlo,’ ‘predvorje raja’ koje nas ujedinjuje u veliku fizičko/duhovnu obitelj. Bilo nas je 74 sudionika iz raznih krajeva Lijepe naše i okolnih država. Pastor David Dobutović sa suprugom Nadom i malom ekipom suradnika izvrsno je vodio organizaciju kampa i promptno rješavao svaku pojedinu potrebu koja bi iskrsnula.

More nas je grlilo svojom toplinom i poticalo na druženje. Činta je vrijeme tjelesne i duhovne obnove, ‘punjenje baterija’ i ohrabrenje za rast u vjeri. Činta je mjesto satkano od ljubavi i truda braće i sestara koji je bez prestanka od 1973.g., uz Božju pomoć, čine sve dragocjenijim mjestom.

Ujutro nakon doručka i poslije večere imali smo službu Bogu na slavu, a nama na korist. Naš dušobrižnik, voditelj Starih Čintaša, pastor iz Karlovca, Ladislav Ružička, vodio je jutarnje bogoslužje na temu ‘Bog i čovjek u dijalogu.’ Prije, a i nakon razmatranja Božje Riječi skupa sa cvrčcima i pokojim, ljudskom rukom izrađenim muzičkim instrumentom, pjevalo se srčano, a zvuk se  morem širio preko naše uvale do kampa Mario i u susjedstvo. Zato ne za čudi što su znatiželjnici navraćali potaknuti pjesmom interesirati se za naše zajedništvo.

Pastor Vlado nas je hrabrio da svatko od nas odgovori Bogu na pitanje ‘gdje si?’ (Post 3,1-10). Bog nam kroz svoju Riječ, po prirodi, po Isusovom životu, kroz izgradnju dobrih međuljudskih odnosa postavlja pitanja i traži našu pozornost (Mt 7,28…Ivan 7,46) jer želi da Njemu pripadamo i da spokojni hodimo zemljom čineći dobro. Bog nas poziva da pođemo na put sa ‘svojim štapom’ u ruci (Izl 4,1-4) koji će Bog upotrijebiti. Pastor nas je pozivao da budemo Bogu na raspolaganju jer će nas On osposobiti. Bog svojim pitanjem potiče ljude na promjenu smjera, On poziva da Mu se približimo, da ’izađemo iz svoje špilje’ s osjećajem savršenog mira znajući da nikada nismo sami (1.Kralj 19-9-18). Biblija je puna trenutaka gdje Bog uzima obične stvari da bi učinio izvanredna djela za svoje kraljevstvo!

Pastor Damir Pintarić iz Čakovca razmatrao je na večernjoj službi temu: ‘Gdje je ljubav? Što je ljubav? po ‘Lekcijama iz Gornje sobe.’ Ljubav svijeta bez Boga iskrivljena je u rasponu urođenog narcizma do patološkog narcizma. Da bismo izašli iz te zamke proučavali smo Božju ljubav prema svijetu i Božju ljubav prema Njegovima. Kako živjeti u ljubavi Božjoj? Kako je konkretno je Učitelj proslavljen kroz ljubav svojih učenika?

Svaki put kad sam strpljiv, dobrostiv, kad ne zavidim bratu, kad se ne hvastam, kad se ne oholim, nisam nepristojan , ne tražim svoje, ne razdražujem se, zaboravljam i opraštam zlo i dajem život za brata (i sestru) – Učitelj je proslavljen.

Pastor Pintarić, biblijski je obrazložio da je ljubav zapovijed, da ljubav podrazumijeva poslušnost i hijerarhiju. ‘Kao što je Otac mene ljubio, tako sam i ja vas ljubio. Ostanite u mojoj ljubavi! Ostat ćete u mojoj ljubavi ako budete vršili moje zapovijedi kao što sam i ja vršio zapovijedi Oca svog…’ (Iv 15, 9-17)

Temu života u ljubavi pastor je poentirao Isusovim pozivom:  “Neka se ne uznemiruje vaše srce!” Novi zavjet govori o misaonom, emotivnom i voljnom dijelu čovjeka. Kako umiriti svoje misli, stabilizirati emocije i pokrenuti volju? Kako imati zdravo duhovno srce, kako imati stabilan duhovni tlak i jasan, bešuman duhovni puls? Kako imati mirno srce? (Iv 13,33-14,3). Odgovor daje sam Isus  ohrabrenjem i smjernicama: Niste sami, ja sam s vama! Vjerujete u Boga i u mene vjerujte! Vjerujte u kući Oca mojega ima mnogo stanova!

Tjedan dana proveden na Činti bio nam je blagoslov u svakom pogledu. Razišli smo se  ohrabreni, nahranjeni dobrom hranom, punih srca koja su se učvrstila u želji da svaki dan živimo u molitvenom stavu “Manje mene, više tebe Isuse!”

Rozalija Bulatović

(preuzeto od baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve