Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Konferencija ‘Connect’ održana u Sofiji

Sofija, Bugarska, 18.-21. siječnja 2024. (IBA) –  U prostoru Prve baptističke crkve u Sofiji održana je konferencija „Connect“ u organizaciji odbora za rad s djecom i mladima Europske baptističke federacije (EBFYC).

„Connect“ je mreža mladih voditelja unutar europske baptističke obitelji čiji je cilj okupljati voditelje mladih i djece kako bi se izgrađivala međusobna prijateljstva, sklapala međunarodna partnerstva, te osnaživala mreža službi usmjerenih prema djeci i mladima. Među 70 prisutnih iz 23 europske zemlje, predstavnici SBC-a u RH bili su: Filip Karaj (BC Dubrava – Zagreb, rad s mladima), Johann David Go (BC Zagreb, rad s mladima), te Maja Nadaždi (BC Petrinja, rad s djecom).

Uz srdačnu dobrodošlicu domaćina, na svečanom otvorenju bili smo potaknuti preispitati se gdje stojimo u osobnoj povezanosti s Kristom (prema Evanđelju po Ivanu 15,1-8) koja je temelj za kršćanski život, te Bogu ugodnu i plodonosnu službu. Također, bili smo izazvani razmisliti o našoj zajedničkoj povezanosti s Kristom kao suradnika u službi, te kako u tom odnosu možemo hrabriti jedni druge i učiti jedni od drugih.   

Praktično učenje jedni od drugih nastavili smo na radionicama tijekom sljedeća dva dana. Neka od pitanja s radionica o kojima smo razmišljali kako ih primijeniti u kontekstu u kojem služimo bila su: Kako ciljano i svrhovito provoditi učeništvo u radu s djecom i mladima svjesni da ima onih koje treba evangelizirati, izgrađivati, opremati, ali i uvoditi u službu? Kako služiti u međuetničkom okruženju? Koliko su važni pokret i igra kao sredstvo učenja u radu s djecom i mladima? Kako se postaviti u položaj ranjivosti kako bismo stvorili sigurno okruženje u kojem možemo slušati i istinski čuti probleme i izazove djece i mladih? Kako koristiti sport i glazbu kao sredstvo evangelizacije?

Održali su se i izbori za novi sastav Izvršnog odbora za rad s djecom i mladima pri EBF-u na kojima je naš predstavnik, Johann David Go, izabran u novi sastav.

Na završnom bogoštovlju u nedjelju bili smo izazvani biti poput Ilije i Elizeja koji će se odmaknuti od grupe skeptičnih, te teške i izazovne situacije u našim zemljama ne gledati kao beznadne, već kao goleme prilike u kojima se možemo osloniti na Gospodina i gledati Njega kako radi u nama i kroz nas.

Evo nekoliko osobnih utisaka naših predstavnika:

Služba s djecom puna je izazova koje ponekad nemamo s kim podijeliti. U tom je smislu ova konferencija bila veliko ohrabrenje za mene jer sam osjećala da me sugovornici čuju i razumiju. Uz mnogobrojna stečena nova prijateljstva, potaknuta sam gledati na Gospodina, te s potpunim pouzdanjem staviti službu koju mi je povjerio u Njegove ruke gledajući na izazove kao na prilike da se On proslavi.“ Maja 

S obzirom na to da mi je ovo treći put da prisustvujem Connect konferenciji, bilo mi je zadovoljstvo ponovno se povezati s kolegama voditeljima koji rade s mladima i djecom. Bilo je ohrabrujuće čuti od prijatelja kako napreduju njihove službe i što Bog čini u različitim dijelovima Europe.“ Johann

„Zahvalan sam Gospodinu što sam imao priliku otići na konferenciju “Connect” na kojoj sam upoznao i povezao se s ljudima koji rade s mladima i djecom u svojim crkvenim zajednicama. Bilo mi je na ohrabrenje razgovarati o temama gdje smo zajedno mogli vidjeti na koje sve načine Bog radi među mladima u cijeloj Europi. Radujem se sljedećem susretu.“ Filip

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve