Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Izborna skupština SBC-a u Slavonskome Brodu

Slavonski Brod, 25. studenoga 2023. (IBA) – U prostorima BC Slavonski Brod održana je Izborna skupština Saveza baptističkih crkava. Bila je to prilika mnogima da po prvi put posjete jednu od mlađih crkava u Savezu koja je milošću Božjom i trudom vjernika predvođenih bračnim parom Mikulić, pastorom Darkom i njegovom suprugom Goranom izrasla u respektabilnu zajednicu.

Uz crkvene prostorije u kojima je održana Skupština, sudionici su imali prilike vidjet još nedovršenu zgradu ‘Kuće nade’ koja će služiti kao središte pastoralno-karitativnih djelatnosti. Pastor Ivica Horvat, novo/stari predsjednik SBC-a predvodio je molitvu za blagoslov dovršetka radova kao i budućih aktivnosti koje će se odvijati na tom mjestu.

O vremenu u kojemu živimo, o onome što se događalo u proteklom razdoblju, govorio je Željko Mraz glavni tajnik Saveza. Složene i izazovne su bile okolnosti posljednjih godina: epidemija korona virusa, potresi u Zagrebu i na Banovini, rat u Ukrajini, potres u Turskoj/Siriji, rat u Izraelu. Globalne su okolnosti postale i naše lokalne realnosti, istaknuo je Mraz, dodajući povrh toga i krizu i konsolidaciju CBAid – Ruke nade. Tijekom ovog mandata održane su dvije pastorske konferencije, vraćen je ritam održavanja Skupština, pokrenuta je inicijativa ‘Služimo zajedno.’ U Zagrebu i Slavonskome Brodu ostvaruju se projekti ‘Kuća nade.’ U tri su regije do sada na razini Protestantskog evanđeoskog vijeća održani seminari o revitalizaciji crkava temeljeni na knjizi Zdrava Crkva u izdanju SBC-a.

Obilježene su mnoge značajne obljetnice i rukopoloženo je devet novih pastora. Kupljeni su novi prostori BC Emanuel Varaždin i BC Dubrovnik. Izgrađene su nove zgrada Srednje škole Čakovec, BC Mačkovec i BC Koprivnica. Radovi se izvode na Baptističkim crkvama u Virovitici, Sisku, Glini, Daruvaru, Pakracu, Šibeniku, Duga Resi, Karlovcu, Belici, Siraču, Zagrebu (sve tri crkve), Peterancu, Murskom Središću, Grabovcu, Požegi. Kreće izgradnja nove zgrade BC Betanija Čakovec, a u najavi molitvenoga tjedna rečeno je da će se ove godine sredstva prikupljati za potrebe te gradnje.

U korisnom vremenu razgovora u malim grupama sudionici su imali prilike izreći svoje radosti, boli i očekivanja od Saveza. Svi su istaknuli snagu i ljepotu zajedništva jer umijeće je okupljati različite, a ne iste. Unatoč silnicama koje potiču razdore zahvalni smo Bogu da je snaga zajedništva njegova Duha jača i unatoč svim iskušenjima zajednički brod i dalje plovi. Nedostatak pravog međusobnog razumijevanja mogao bi se ispraviti pažljivijim slušanjem sugovornika o kojemu često nešto ‘znamo’ samo preko priča i zato su susreti licem u lice važni. I ponovo se komunikacija, u eri neslućenih komunikacijskih mogućnosti pokazala nedostatnom, pa urednik ovog portala kao i urednici Facebook stranice Saveza apeliraju na redovitije slanje vijesti o životu mjesnih crkava kako bi cijeli Savez bio bolje informiran.

Misija je bila i trebala bi biti još važnija u djelovanju Saveza pa je pastor Mihal Kreko u zasebnom interventu predložio osnivanje instituta koji bi kao tijelo svo do sada akumulirano znanje i iskustvo mogao prenijeti sljedećem naraštaju putem istraživanja, pisanja, objavljivanja, poticanja na najrazličitije načine domaću i međunarodnu misiju.

Nakon prebrojavanja glasova koji su dani predloženim kandidatima, izabrano je novo vodstvo Saveza u sljedećem četverogodišnjem mandatu: Ivica Horvat ostao je predsjednikom Saveza, Ladislav Ružička dopredsjednikom, Željko Mraz glavnim tajnikom i Ivan Vučetić rizničarom. Izvršni odbor čine: Filip Grujić, Darko Mikulić, Petar Horvat, Momir Horvatek i Timothy I. Špičak dok je predsjednikom Skupštine postao Nathanael Špičak, a dopredsjednikom Danijel Časni.

U završnom duhovnom poticaju predsjednik Ivica Horvat podsjetio je prisutne na Isusov hrabri iskorak izvan svih zidina koje je tradicija postavila i na zdencu susreće onu koju nije smio i tako postao uzrokom spasenja ne samo žene Samarijanke nego i velikom broju njezinih sunarodnjaka kako to vidimo i kasnije u Djelima apostolskim.

(preuzeto s baptist.hr)

Ostale teme

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve