Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Ekumenski susret u Tordincima

Tordinci, 25. siječnja 2024. Crkvena općina Crkve Božje u Tordincima bila je domaćinom susreta zaključnog dana u tjednu Molitvene osmine u Općini Tordinci. Uz vjernike crkvene općine, sudionici susreta su bili Peter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve uz nekoliko vjernika iz Korođa i Vlč. Josip Erjavec, župnik Katoličke župe Presvetog Trojstva u Tordincima. 

Sukladno geslu ovogodišnje Molitvene osmine, u prispodobi o milosrdnom Samaritancu; „Ljubi Gospodina Boga svojega … i svoga bližnjega kao sebe samoga!“, ponovo odzvanja poziv Gospodina Isusa: „Idi, i ti čini tako!“ (Lk 10,37). 

Predsjedatelj susreta Matej Lazar, nadglednik Crkve Božje i pastor crkvene općine u Tordincima, nakon pozdrava je pozvao: valja nam ponizno priznati da su područja ljudske egzistencije kontaminirana, ljudsko biće je poniženo, ranjeno i s upitom o svome danas i za budućnost!  Zato nam je nužno ponavljati Zapovjed ljubavi jer nam Gospodin Isus daje kriterij koji uvijek ostaje na snazi – pozvani smo ljubiti kao što On ljubi; bez uvjetovanja, ograničavanja, potpuno i nesebično. U nastavku poruke je naglasio:

“Večerašnji međusobni susret u vjeri možemo prihvatiti i kao susret s Bogom koji ljubi!, a On nastoji zahvatiti i naše srce i naše cijelo biće. Ovaj iskaz nalazi temelj u tvrdnji ap. Ivana:  “I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj” (1Iv 4, 16). Biti vjernik kršćanin, dolazi iz susreta s Gospodinom Isusom, On životu daje novi obzor i smjer naših kretanja i aktivnosti. Tako naša životna praksa neće biti samo „zapovijed“, već je odgovor na dar ljubavi kojom nam Bog dolazi u susret i tad Kristov poziv živimo!

Želim svjedočiti primjer iskustva zajedničkih (ekumenskih) nastojanja u životnoj svakodnevci. Uz rimokatoličke vjernike u djelatnoj aktivnosti Marijinih obroka u gradu Vukovaru, iskustvo je vjernika crkvene općine Crkve Božje u Vukovaru, zajedno smo na trgu višekratno kršćanskim pjesmama i poklonom Novih zavjeta služili građanima, za korist školskoj djeci u Africi.”  

U zaključku je istaknuo: “Poziv Gospodina Isusa je za sve nas izravan i posve jasan: „Ljubi!“ Njegova pedagogija je radikalna! Nasljedovati Gospodina Isusa, otvara naše biće s upitom u drugom smjeru: „Ponašam li se ja kao bližnji“?  Ljudskom biću se ne može udjeliti pomoć  u tradicionalnom modelu religioznosti, poziv nam je –  izići i činiti! Oni koji Gospodinovoj ljubavi daju svoje ruke i noge, svoj um i toplinu vlastitog srca; po takvima Bog postaje vidljiv, osjetljiv i dohvatljiv za bližnjega. U svim izazovima našeg svijeta, tako nam je nužno činiti.”

Pozdravne riječi su uputili i nazočni predstavnici Petar Szenn, biskup i Vlč. Josip Erjavec, izrazivši zahvalu na mogućnosti susreta i zajedništva u molitvi koju podižemo jednom vječnom Bogu. Naglasak je da nam valja živjeti poziv Gospodnji i nužno je zaustavljati se na putu ovozemaljskog kretanja i biti raspoloživima za braću ljude.                                                                        

Po molitvi Gospodnjoj, izrečeni su blagoslovi i otpust. Nastavljeno je zajedništvo uz prigodni domjenak u pastoralnom prostoru.

Tekst:  Ivan Kovačević

Fotografije: Martin Kovačević

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”