Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Dr. Jerry Root: Problem zla

Dana 27. travnja 2024. godine u dvorani Evanđeoske pentekostne crkve (EPC) Stijena spasenja, Zagreb gostovao je dr. Jerry Root koji je održao predavanje na temu „Problem zla“, uz prijevod koji je vodio pastor EPC Radosna vijest Zagreb, Goran Punda.

Uvodne riječi pozdrava uputio je pastor EPC Stijena spasenja Ratko Medan, a o profesoru Rootu govorio je Matej Sakač, Visoko evanđeosko teološko učilište Osijek.

Dr. Jerry Root je profesor emeritus na Wheaton Collegeu (SAD), kao i gostujući profesor na Sveučilištu Biola, Talbot Graduate School of Theology i Moody Bible Institute koji predaje tečajeve CS Lewisa na sve tri škole. Više od četrdeset četiri godine proučava C. S.  Lewisa  i teme vezane uz  Lewisa  54 godine, kao i podučava  Lewisa  44 godine. Predavao je na  Lewisove  teme na 79 sveučilišta u 19 zemalja.

Dr. Root je posebno naglasio problem zla čije porijeklo nije posljedica Boga Stvoritelja, već stvorenja koja su popustila u iskušenju da ne vjeruju Bogu i odlučila su sagriješiti te je naglasio kako je C. S.  Lewis također shvatio da kada su ljudi izvor dobra i zla ne mogu biti objektivni jer su podložni promjenama.

S druge strane postoji problem boli i patnje gdje se postavlja pitanje ako je Bog dobar zašto ima toliko zla, naglasio je dr. Root, navodeći primjer starozavjetnoga Joba kao pravednoga patnika.

Riječi koje Job upućuje Bogu u trenutcima najveće patnje, zapravo izražavaju vjeru u Boga i Njegovu dobrotu, kazao je dr. Root dodajući kako se Job nije nikada odrekao niti proklinjao Boga i upravo Job može poslužiti kao primjer da Bog ne ostaje miran na patnju, nego je usmjerene prema onima koji pate, a nama ostaje nada da ta patnja nema posljednju riječ, istaknuo je, između ostalog, dr. Root.

Govoreći o pitanju postojanja zla u svijetu, dr. Root je istaknuo kako je riječ “teodiceja” sastavljena od dvije grčke riječi: Theós, Bog i díkē, pravednost, a znači opravdanje Boga i time se aludira na jedno od glavnih pitanja teodiceje, pitanje postojanja zla u svijetu.

Postoje dva kršćanska pogleda na teodiceju, teodiceja slobodne volje gdje je zlo posljedica upravo slobodne volje i teodicija stvaranja duša gdje zlo postoji ali će s vremenom oblikovati dobar karakter.

Činjenica je kako je naše razumijevanje ograničeno, a Bog nije zato odgovoran jer je stvorio svijet koji djeluje prema određenim pravilima, ali ljudsko ponašanje slobodno je ali i neodgovorno, kazao je dr. Root.

Kroz suočavanje s iskušenjima, prolazeći procese ispovijedanja, traženja i dobivanja podrške, raste se prema snazi opraštanja koje nas oslobađa da se lakše suočimo s novim iskušenjima, istaknuo je dr. Root.

Nakon predavanja dr. Roota, postavljalo se pitanja te se razgovaralo o pojedinim temama.

Susret je molitvom završio Matej Sakač, a druženje je nastavljeno uz prigodni domjenka koji su organizirali vjernici EPC Stijena spasenja.

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim. (Efežanima 1,3-4)

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec