Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Dobitnici nagrade Udruge za vjersku slobodu

Udruga za vjersku slobodu u Hrvatskoj u četvrtak je u povodu Svjetskog dana vjerske slobode, koji se obilježava zadnje subote u siječnju, održala svečanu skupštinu i dodijelila nagrade, koje nosi ime prvog predsjednika Udruge dr. Branka Lovreca, a dodjeljuju se istaknutim pojedincima koji su pridonijeli razvoju vjerskih sloboda i prava u Hrvatskoj te njihovom doprinosu ekumenskom i međureligijskom dijalogu.

Ovogodišnji laureati su predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Ivan Zvonimir Čičak priznanje je posvetio svojim roditeljima, jer ono što je naučio o vjeri i ekumenizmu naučio je od njih. Kako je istaknuo, smatra da ekumenizam nije nekakva naklonost, već „način života”. Dok se doživljava politička obnova ekumenizma, Čičak smatra da se društvena obnova neće tako brzo dogoditi. Također smatra da oni koji se smatraju vjernicima moraju prednjačiti u ekumenizmu.

Zahvaljujući najprije na priznanju, nadbiskup Uzinić je u svome obraćanju poručio kako mu je to poticaj za budući rad te pokušava koristiti svoju poziciju kako bi riječju, dijelom i osobnim primjerom „stvorio ozračje u kojem se nitko neće osjećati ugroženo zbog svog identiteta i slobode koja mu pripada”.

Ovogodišnja svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održala se pod geslom “Sanjajmo svijet bez podjela”, a tajnik Udruge Josip Takač istaknuo je kako je vjerska sloboda lakmus papir za postojanje i provjeru općih sloboda u društvu.

Sadašnji predsjednik Udruge Željko Mraz naveo je kako je mnogo ljudi doprinijelo razvoju vjerske slobode u hrvatskom društvu, no laureati su priznanje zaslužili svojim cjeloživotnim radom.

Na skupštini Udruge za vjersku slobodu u RH riječki nadbiskup Mate Uzinić održao je i govor “Sloboda vjere i nevjere u suvremenim krizama kolektivnih identiteta”.

(Više možete pročitati OVDJE)

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec