Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Sabor i zajednička služba evanđeoskih pentekostnih crkvi u Republici Hrvatskoj

Dana 5. listopada 2024. godine u Zagrebu je u dvorani EPC Stijena spasenja održan godišnji sabor Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) na kojem se okupilo oko 120 predstavnika Evanđeoskih pentekostnih crkava.

Saboru je kao poseban gost nazočio predsjednik Pentecostal European Felowship pastor Marek Kaminski.

Sastanak su vodili predsjednik EPC pastor Damir Špoljarić, dopredsjednik, pastor Laslo Hornjik i tajnik, pastor Dean Tomić.

Na sastanku su predstavljeni novi pastori koji ulaze u službu povodom umirovljenja starih pastora, koji su potom blagoslovljeni od strane Prezbiterija i svih nazočnih. Također je predstavljen rad Odbora kao i ostale aktivnosti i izvješća iz proteklog razdoblja, te su najavljeni projekti i događaji koji slijede u idućoj godini.

Predstavljena su nova izdanja Kršćanskog nakladnog zavoda Izvori, novi broj časopisa Izvori te nova knjiga autora Davida Murraya Reset.

Nakon održanog Sabora u zagrebačkoj kino dvorani Branimir centra održana je zajednička bogoslužba EPC u RH na kojem je sudjelovalo oko 250 vjernika.

Nakon uvodne molitve u pozdravnoj riječi pastor EPC Novi savez, Zagreb Dean Tomić, glavni tajnik EPC u RH, uputio je pitanje koji je motiv okupljanja, posebno kada smo s jedne strane ispunjeni zahvalnošću za teret odgovornosti u vođenju službi, ali i, s druge strane, kada se osjećamo umorni i obeshrabreni. Upravo u takvim trenucima Bog nas blagoslivlja s zajedništvom vjernih kroz koji se međusobno ohrabrujemo, opominjemo, izgrađujemo, pod vodstvom Duha Svetoga, istaknuo je, između ostalog, pastor Tomić.

Kratkom pozdravnom riječju nazočnima se obratio i predsjednik EPC u RH mr. Damir Špoljarić, pastor EPC Radosna vijest, Osijek, pozdravio je nazočnu braću i sestre iz drugih crkvi reformacije baštine i kršćanskih udruga Fokus i STEP, te je pozvao na slavljenje Gospodina koje je vodio Tim za slavljenje sastavljen od glazbenika iz više crkvi, pod vodstvom glazbenice Andreje Gelemanović.

Marek Kaminski, predsjednik Pentekostalnog europskog zajedništva (PEF) održao je propovijed na temelju teksta iz Knjige o Ruti 1. poglavlje od 1. do 17. retka te je posebno naglasio jesmo li spremni platiti cijenu služenja.

Pastor Kaminski je naglasio, posebno ukazujući na iskustvo proroka Ilije, kako se često u životu čini da ljudi ispunjeni Duhom Svetim idu nigdje, čini se kao da ne rade ništa, ali kada dođu problemi i izazovi vidi se spremnost da se suočimo s njima ili da se povlačimo.

U takvim trenucima vidi se koliko smo usmjereni na svoje živote i načine pobožnosti koje volimo i prakticiramo, a u kojoj mjeri smo spremni iskoračiti u služenju Bogu, rekao je pastor Kaminski, naglašavajući kako tada možemo biti kao ili Orpa, koja se vratila u neku svoju sigurnost i otišla od Naomi ili kao Ruta koja je odlučila ostati uz Naomi i slijediti je bez obzira ne neizvjesnu budućnost.

Zato se moramo zapitati što pokreće naš život i službu, jesu li to strahovi, sumnje, udobnosti i zadovoljstva ili iskoračujemo slijediti Krista bez obzira ne neizvjesnosti koje nas čekaju, naglasio je pastor Kaminski, dodajući kako je potrebno učiniti u životima iskorak prema Isusu Kristu, ne odustati i dobro je odlučiti se za Njega, jer je On prvi izabrao nas.

Kao što je Ruta ispravno odlučila ostati uz Naomi, učinimo i mi tako, ostanimo uz Boga. Bog je vodio Rutu, a tako On želi voditi i nas, jer Isus Krist je put našeg života, On je naš život, zaključio je pastor Kaminski.

Nakon propovijedi pastor Kaminski je pozvao na molitvu za ljude u potrebama kao i za voditelje raznih službi te su pastori EPC-a vodili molitve za vjernike.

Ostale teme

Najave i obavijesti, Vijesti

NAJAVA: Predstavljanje knjige “Biraj bitke”, G. Ortlund, 30. listopada 2024. godine, Zagreb

Vijesti

Bogoslužje zahvale

Vijesti

NAJAVA: „Od Gutenberga do Googlea: Doprinosi reformacije suvremenoj Europi“, 31. listopada 2024., Zagreb

Vijesti

Panel: „AI – prijetnja ili pomoć?“

Vijesti

U Rijeci održan 14. susret baptista pod geslom Riječ Kristova Duh & Život

Vijesti

Održan 4. Lausanne Congress