Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

Koncert „Psalmi: Večer glazbe i slike“

U nedjelju 28. travnja 2024. godine u dvorani hotela Academia održan je u organizaciji Baptističke crkve (BC) Zagreb koncert „Psalmi: Večer pjesme i slike“ na kojem je nastupao mješoviti zbor BC Zagreb vođen dirigentskom palicom Petre Horvat, uz pratnju glazbenog tima BC Zagreb. U sklopu večeri upriličena je i autorska izložba ilustracija poznatog fotografa Saše Četkovića na temu biblijskih psalama. Ovaj je koncert kulminacija višemjesečnog projekta Baptističke crkve Zagreb „Izazov 40“ koji se sastojao od 40 dana intenzivnog čitanja i promišljanja biblijskih psalama.

Koncert je otvoren uvodnom pjesmom zbora na temelju teksta iz Psalma 92 „Dobro, dobro je slaviti Boga“. Voditeljica večeri Svjetlana Mraz uvodnim riječima pozdravila je nazočne te istaknula kako psalmi pružaju utjehu, nadu, i poticaj na slavljenje Boga. Najavila je kako se nakon koncerta, koji sadrži autorske pjesme i aranžmane hrvatskih autora na temelju psalama može razgledati i spomenuta izložba ilustracija psalama i na taj način doživjeti psalme kroz sliku.

Zbor BC Zagreb nastavio je večer s još dvije pjesme „Ti si od vječnosti“, koja se temelji na Psalmu 93., i „Bog nam je zaklon i utvrda“ na temelju Psalma 46.

Nakon što je Viktor Grabar recitirao tekst Psalma 27. „Jahve mi je svjetlost i spasenje“, kvartet u sastavu Tea Moguš, Ana Zelić Kerep, Ljubica Zemunović i Iva Blažek, uz pratnju glazbenog tima BC Zagreb, izveo je pjesme na temelju Psalma 145. „Nek usta moja“, Psalma 30. „Moju je tugu u ples pretvorio“, Psalma 139. „Jahve ti me proničeš“ i Psalma 51. „Čisto srce daj mi“.

U nastavku bogatog programa Viktor Grabar pročitao je Psalam 86. „Prigni uho, Bože“ iz biblijskog prijevoda na suvremeni jezik „Poruka“, a zbor je izveo pjesme temeljene na tekstovima Psalma 1. „Blago onom koji ne sluša glas opakih“ i Psalma 103. „Blagoslivljaj Boga“.

Pastor BC Zagreb Filip Grujić u kratkoj je poruci istaknuo da u psalmima otkrivamo sirovu iskrenost koja je autentična i osvježavajuća. Oni su ispunjeni čežnjom, radošću, strahovima te prikazuju dubok i intiman odnos između Boga i čovjeka, jer „tko nas u ovom svijetu površnih odnosa i vanjskog blještavila a istovremeno duboke izoliranosti i usamljenosti može vidjeti u našim iskrenim izdanjima ako ne Bog.“ Psalmi prenose poruku i poziv današnjem čovjeku da pristupi, takav kakav je, pred Boga, bez pretvaranja i bez maski, istaknuo je pastor Grujić.

Jednostavnim riječima psalmi nas uče da je O.K. biti ne O.K. , ali upravo u njima susrećemo Boga koji želi biti uključen u naš život i želi imati odnos s nama, kazao je pastor Grujić, naglašavajući kako je dobro da, ako to dosad nismo, ostavimo otvorena vrata ideji da je Bog osoba – prava i stvarna božanska osoba iskreno zainteresirana za nas, osoba pred koju možemo doći otvorena srca, vjerujući da nas vidi, poznaje i voli dublje nego što uopće možemo zamisliti.

U nastavku programa mješoviti zbor BC Zagreb izveo je pjesme temeljene na tekstovima Psalma 23. „Jahve je pastir moj“ i Psalma 108. „Hvalit ću te Bože“.

Po završetku koncerta nazočni su mogli razgledati izložbu ilustracija psalama Saše Četkovića te s autorom izložbe porazgovarati o inspiraciji iza izložbe kao i o digitalnoj tehnici kojom su ilustracije nastale. Održan je i prigodni domjenak za sve okupljene koji su se zadržali u ugodnom druženju i razgovoru.

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”

Vijesti

Progonstvo kršćana danas i kakve to veze ima sa mnom?

Vijesti

Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

Vijesti

Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec