Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

25 godina djelovanja Biblijskog instituta – Putovanje služenja, zahvalnosti i nade

Biblijski institut (BI) Zagreb održao je 03. i 04. studenoga 2023. godine u hotelu International, Zagreb proslavu 25 godina djelovanja Biblijskog instituta – Putovanje služenja, zahvalnosti i nade.

Prvog dana uvodni je pozdrav uputio dr. Danijel Časni, predavač teologije i voditelj izdavaštva BI-a, dok su slavljenje Gospodina vodili Andrea Gelemanović s pjesmom „Ti si moj mir“ i Roko Bunčić s pjesmom „Al ne ja već u meni Krist“

O povijesti razvoja Biblijskog instituta govorili su Thomas Sibley, prijašnji predsjednik BI-a i predavač Novog zavjeta  i Perry Stepp, sadašnji predsjednik BI-a i predavač Novog zavjeta.

Dr. Sibley je posebno naglasio kako je u počecima nastanka i razvijanja instituta posebnu podršku imao od američkih crkvi North Canton Church of Christ, North Canton, Ohio, Oak Hills Chruch, San Antonio, Teksas i Round Rock Church of Christ, Round Rock, Teksas te posebno od pojedinaca iz Zagreba kao što su bili Nela Williams, Peter MacKenzie, Vitomir Belaj i Stanko Jambrek.

Partneri u aktivnostima BI-a su posebno bile i organizacije Central European Christian Education Foundation (CECEF), neprofitna organizacija koja je službeni zakonski predstavnik Biblijskog instituta u SAD te kao financijska podrška Istočnoeuropska misija (EEM), neprofitna kršćanska organizacija koja distribuira Biblije po zemljama istočne Europe, naglasio je dr. Sibley.

Perry Stepp je dodao kako posebno podršku u radu Instituta pružaju i američke crkve Southside Church of Christ, Pasadena, Teksas i Brentwood Hills Church of Christ, Nashville, Teksas.

Ervin Budiselić, ravnatelj BI-a i predavač Novog zavjeta izrazio je zahvale predavačima i studentima te je pozvao bivše studente da daju svoje osvrtne o boravku na BI-u. O tome su  govorili Nina i Andrej Lovše, koji sada vode zajednicu u Mariboru (Slovenija), Filip Grujić, koji je pastor Baptističke crkve u Zagrebu i putem video linka Marin Šestak iz Baptističke crkve Emanuel u Varaždinu.

Nakon video retrospektive BI-a, Mark Lanier, američki odvjetnik te osnivač i izvršni direktor odvjetničkog društva Lanier je govorio poruku pod naslovom „Hodati s Isusom u jedinstvu“, koji je naglasio, između ostalog, važnost da vjernici prihvate poziv Isusa Krista na jedinstvo, kako postoje posebni aspekti jedinstva, kao i prilike za stvaranje jedinstva kroz koji Bog djeluje na zajedništvo kršćana i na svijet oko kršćana.

Program je u petak molitvom zaključio propovjednik Kristove crkve Zagreb Mislav Ilić.

U prvom dijelu subotnjeg programa održana je panel rasprava o budućnosti evanđeoskog kršćanstva, na kojoj su sudjelovali predstavnici Crkve Božje u Hrvatskoj David Kovačević, Evanđeoske pentekostne crkve Goran Punda, Kristovih crkava u Hrvatskoj Mladen Dominić i Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj Teofil Mršić, a moderator panela je bio Danijel Časni. 

U drugom dijelu programa, pod nazivom Pogled na sadašnjost i budućnost s radošću i nadom, uvodnim je riječima otvorila Monika Bajić, predavačica Starog zavjeta i hebrejskog jezika na BI-u, a slavljenje Gospodina je vodio Darijo Miletić s pjesmama „Opet hodaj“ i „Svet si zauvijek“.

U nastavku programa predstavljena je suradnja Instituta s organizacijama i službama. Tako je Goran Medved govorio o suradnji Evanđeoskim teološkim veleučilištem, Osijek, o čemu je govorio dekan  Dalibor Kraljik, o suradnji sa službom Biblija 365, o čemu je govorio Jeremy Bohall, sa službom Hrvatska za Krista, o čemu je govorila Željka Vuk te s udrugom Fokus, o čemu je govorio Tomislav Minić.

O suradnji s crkvama govorio je Ervin Budiselić te su predstavljene crkve, Vjeko Mršić ispred Evanđeoske pentekostne crkve „Radosna vijest“ Split, Chris i Wendy England ispred Kristove crkve „Živa nada“ Split, Laslo Hornik ispred Evanđeoske pentekostne crkve „Dar milosti“ Šibenik te putem videa javili su se Saša Nikolinović ispred Evanđeoska crkva Sarajevo (BiH), i RTay Vander Laan, u ime Focus on the Family.

Također je istaknuto kako je 2022. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dopusnicu Biblijskom institutu za obavljanje znanstvene djelatnosti čime su ostvareni preduvjeti za plodonosniju suradnju s visokoškolskim i znanstvenim ustanovama posebno u humanističkim i srodnim znanostima na istraživanju biblijske, reformacijske i evanđeoske baštine.

O istraživačkim projektima Instituta govorio je Perry Stepp, a neki od projekata su bili Crkve reformacijske baštine u Hrvatskoj (1990. – 2020.), voditelj: dr. sc. Stanko Jambrek, Narativ i metanarativ biblijskog Psaltira i biblijske psalmodije: kako pripovijest u biblijskoj poeziji služi prijenosu sadržaja i poruke, voditelj: dr. sc. Danijel Berković i Koncept učeništva u evanđeoskim crkvama u Hrvatskoj, voditelj: dr. sc. Ervin Budiselić.

Nakon slavljenja Gospodina koje su vodili Andrea Gelemanović s pjesmom „Dobrota Božja“ i Roko Bunčić s pjesmom „Kamo da idemo“, odvjetnik Lanier je održao predavanje pod naslovom Hodati s Isusom kao djeca Božja.

Po završetku predavanja održane su molitve starijih naraštaja za nove naraštaje, koju je vodio  u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Ivan Glavačko, a u ime Biblijskog instituta Perry Stepp.

Na završetku svečanosti svećenički blagoslov na hebrejskom i hrvatskom vodio je dr. Danijel Berković, predavač Starog zavjeta i hebrejskog jezika i predstojnik Centra za biblijska istraživanja BI-a.

Tijekom održavanja svečanosti obilježavanja 25 godina djelovanja BI-a u predvorju dvorane bili su izloženi štandovi raznih kršćanskih organizacija i službi kao što su Biblija 365, Evanđeosko teološko veleučilište u Osijeku, Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Udruga Fokus, Služba Hrvatska za Krista, Gideoniti, Izvori, Udruga Nešto više, Udruga veterana, vojnika i domoljuba, izdavačke kuće Logos te izdavači CD-a.

Više možete vidjeti na:

 (uredio Ivan Karadža, voditelj online studiranja Biblijski institut, Kristova crkva Zagreb)

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Champs camp 2024 „Neka tvoje svjetlo svijetli!“

Vijesti

Dragocjeni dar!

Vijesti

Zajedničko bogoslužje uz spomen 90-te obljetnice Crkvene općine Antin/Tordinci

Vijesti

Održana ‘Jedinstvena,’ konferencija za žene

Vijesti

Zajedničko nedjeljno bogoslužje i godišnja skupština Baptističke crkve Zagreb

Vijesti

Konferencija Transformacija tržišta: ”Blagoslov koji obogaćuje”