Da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, neka i oni u nama budu... (Iv 17,21)

25 godina djelovanja Biblijskog instituta – Putovanje služenja, zahvalnosti i nade

Biblijski institut (BI) Zagreb održao je 03. i 04. studenoga 2023. godine u hotelu International, Zagreb proslavu 25 godina djelovanja Biblijskog instituta – Putovanje služenja, zahvalnosti i nade.

Prvog dana uvodni je pozdrav uputio dr. Danijel Časni, predavač teologije i voditelj izdavaštva BI-a, dok su slavljenje Gospodina vodili Andrea Gelemanović s pjesmom „Ti si moj mir“ i Roko Bunčić s pjesmom „Al ne ja već u meni Krist“

O povijesti razvoja Biblijskog instituta govorili su Thomas Sibley, prijašnji predsjednik BI-a i predavač Novog zavjeta  i Perry Stepp, sadašnji predsjednik BI-a i predavač Novog zavjeta.

Dr. Sibley je posebno naglasio kako je u počecima nastanka i razvijanja instituta posebnu podršku imao od američkih crkvi North Canton Church of Christ, North Canton, Ohio, Oak Hills Chruch, San Antonio, Teksas i Round Rock Church of Christ, Round Rock, Teksas te posebno od pojedinaca iz Zagreba kao što su bili Nela Williams, Peter MacKenzie, Vitomir Belaj i Stanko Jambrek.

Partneri u aktivnostima BI-a su posebno bile i organizacije Central European Christian Education Foundation (CECEF), neprofitna organizacija koja je službeni zakonski predstavnik Biblijskog instituta u SAD te kao financijska podrška Istočnoeuropska misija (EEM), neprofitna kršćanska organizacija koja distribuira Biblije po zemljama istočne Europe, naglasio je dr. Sibley.

Perry Stepp je dodao kako posebno podršku u radu Instituta pružaju i američke crkve Southside Church of Christ, Pasadena, Teksas i Brentwood Hills Church of Christ, Nashville, Teksas.

Ervin Budiselić, ravnatelj BI-a i predavač Novog zavjeta izrazio je zahvale predavačima i studentima te je pozvao bivše studente da daju svoje osvrtne o boravku na BI-u. O tome su  govorili Nina i Andrej Lovše, koji sada vode zajednicu u Mariboru (Slovenija), Filip Grujić, koji je pastor Baptističke crkve u Zagrebu i putem video linka Marin Šestak iz Baptističke crkve Emanuel u Varaždinu.

Nakon video retrospektive BI-a, Mark Lanier, američki odvjetnik te osnivač i izvršni direktor odvjetničkog društva Lanier je govorio poruku pod naslovom „Hodati s Isusom u jedinstvu“, koji je naglasio, između ostalog, važnost da vjernici prihvate poziv Isusa Krista na jedinstvo, kako postoje posebni aspekti jedinstva, kao i prilike za stvaranje jedinstva kroz koji Bog djeluje na zajedništvo kršćana i na svijet oko kršćana.

Program je u petak molitvom zaključio propovjednik Kristove crkve Zagreb Mislav Ilić.

U prvom dijelu subotnjeg programa održana je panel rasprava o budućnosti evanđeoskog kršćanstva, na kojoj su sudjelovali predstavnici Crkve Božje u Hrvatskoj David Kovačević, Evanđeoske pentekostne crkve Goran Punda, Kristovih crkava u Hrvatskoj Mladen Dominić i Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj Teofil Mršić, a moderator panela je bio Danijel Časni. 

U drugom dijelu programa, pod nazivom Pogled na sadašnjost i budućnost s radošću i nadom, uvodnim je riječima otvorila Monika Bajić, predavačica Starog zavjeta i hebrejskog jezika na BI-u, a slavljenje Gospodina je vodio Darijo Miletić s pjesmama „Opet hodaj“ i „Svet si zauvijek“.

U nastavku programa predstavljena je suradnja Instituta s organizacijama i službama. Tako je Goran Medved govorio o suradnji Evanđeoskim teološkim veleučilištem, Osijek, o čemu je govorio dekan  Dalibor Kraljik, o suradnji sa službom Biblija 365, o čemu je govorio Jeremy Bohall, sa službom Hrvatska za Krista, o čemu je govorila Željka Vuk te s udrugom Fokus, o čemu je govorio Tomislav Minić.

O suradnji s crkvama govorio je Ervin Budiselić te su predstavljene crkve, Vjeko Mršić ispred Evanđeoske pentekostne crkve „Radosna vijest“ Split, Chris i Wendy England ispred Kristove crkve „Živa nada“ Split, Laslo Hornik ispred Evanđeoske pentekostne crkve „Dar milosti“ Šibenik te putem videa javili su se Saša Nikolinović ispred Evanđeoska crkva Sarajevo (BiH), i RTay Vander Laan, u ime Focus on the Family.

Također je istaknuto kako je 2022. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dopusnicu Biblijskom institutu za obavljanje znanstvene djelatnosti čime su ostvareni preduvjeti za plodonosniju suradnju s visokoškolskim i znanstvenim ustanovama posebno u humanističkim i srodnim znanostima na istraživanju biblijske, reformacijske i evanđeoske baštine.

O istraživačkim projektima Instituta govorio je Perry Stepp, a neki od projekata su bili Crkve reformacijske baštine u Hrvatskoj (1990. – 2020.), voditelj: dr. sc. Stanko Jambrek, Narativ i metanarativ biblijskog Psaltira i biblijske psalmodije: kako pripovijest u biblijskoj poeziji služi prijenosu sadržaja i poruke, voditelj: dr. sc. Danijel Berković i Koncept učeništva u evanđeoskim crkvama u Hrvatskoj, voditelj: dr. sc. Ervin Budiselić.

Nakon slavljenja Gospodina koje su vodili Andrea Gelemanović s pjesmom „Dobrota Božja“ i Roko Bunčić s pjesmom „Kamo da idemo“, odvjetnik Lanier je održao predavanje pod naslovom Hodati s Isusom kao djeca Božja.

Po završetku predavanja održane su molitve starijih naraštaja za nove naraštaje, koju je vodio  u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) Ivan Glavačko, a u ime Biblijskog instituta Perry Stepp.

Na završetku svečanosti svećenički blagoslov na hebrejskom i hrvatskom vodio je dr. Danijel Berković, predavač Starog zavjeta i hebrejskog jezika i predstojnik Centra za biblijska istraživanja BI-a.

Tijekom održavanja svečanosti obilježavanja 25 godina djelovanja BI-a u predvorju dvorane bili su izloženi štandovi raznih kršćanskih organizacija i službi kao što su Biblija 365, Evanđeosko teološko veleučilište u Osijeku, Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Udruga Fokus, Služba Hrvatska za Krista, Gideoniti, Izvori, Udruga Nešto više, Udruga veterana, vojnika i domoljuba, izdavačke kuće Logos te izdavači CD-a.

Više možete vidjeti na:

 (uredio Ivan Karadža, voditelj online studiranja Biblijski institut, Kristova crkva Zagreb)

Robert Bogešić

Ostale teme

Vijesti

Izborna skupština SBC-a u Slavonskome Brodu

Vijesti

12. Globalni liderski samit “Vodi tamo gdje jesi”

Vijesti

Razgovor s novoizabranim dekanom ETV-a dr.sc. Daliborom Kraljikom

Vijesti

Izložba „Muzej obnovljenih veza“

Stavovi, Vijesti

Molitva za Izrael/Palestinu

Vijesti

Svečano i zahvalno za godine uložene u službu Bogu i ljudima